2024. április 28. - Valéria

Fidesz: becsődölt a kormány gazdaságpolitikája

A Fidesz szerint a GDP alakulása, illetve a munkanélküliségi adatok is azt bizonyítják, hogy a kormány és gazdaságpolitikája csődöt mondott.
2010. március 10. szerda 11:48 - HírExtra
Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője budapesti sajtótájékoztatóján - a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdai adatai alapján - hangsúlyozta: a tavalyi utolsó negyedévben 4 százalékkal csökkent a GDP az előző év azonos időszakához képest; az OECD keddi jelentése szerint pedig 11 százalék fölé emelkedett a munkanélküliség mértéke Magyarországon, ami egy újabb évtizedes negatív rekord.

"A mostani kormány hattyúdala a válság mélyítéséből áll, az utolsó hetek, hónapok is arról maradnak majd emlékezetesek, hogy az ország gazdasági állapotáról egyre riasztóbb adatok láttak, látnak napvilágot" - fogalmazott a politikus.

Kiemelte: míg az európai országok többségében már javulás tapasztalható a gazdaságban, Magyarországon tovább tart a "drámai visszaesés". Ez pedig már nem magyarázható olyan "kommunikációs trükkökkel", hogy világválság van - tette hozzá.
A KSH szerdán közölte, hogy a bruttó hazai termék, a GDP 2009-ben 6,3 százalékkal volt alacsonyabb az előző évinél. A tavalyi utolsó negyedévben 4 százalékkal, a naptárhatás kiszűrésével 4,1 százalékkal csökkent a GDP az előző év azonos időszakához képest.

Szijjártó Péter mindehhez hozzáfűzte, "elképesztő", ahogyan a KSH dolgozik: a hivatal ugyanis - mint mondta - "kihozott" egy olyan grafikont, amelyen a tragikus gazdasági visszaesést növekedésként tudja láttatni. "Sokáig gondolkodhattak a statisztikai hivatalban, míg egy ilyen teljesen abszurd koordináta-rendszert ki tudtak találni" - vélekedett.

A kormány képtelen úrrá lenni a folyamatokon, a kabinet és a gazdaságpolitikája egyértelműen kudarcot vallott - összegezte álláspontját a fideszes politikus, hangsúlyozva: jogosan mondják az emberek, hogy itt az idő, hogy a munkanélküliség növekedése és a gazdaság visszaesése megálljon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását