2024. május 5. - Györgyi

Lebontják a Puskás Ferenc Stadiont?

A KÉSZ Holding Zrt. magára vállalta az új nemzeti stadion megvalósítási tervének megalkotását, mindezt díjmentesen. Nemes gesztus, új arénánk valószínűleg lesz, de a régit elképzelhető, hogy lebontják. Pintyőke Marcellel, a KÉSZ Holding Zrt. kommunikációs igazgatójával beszélgettünk.
2010. július 9. péntek 13:29 - Győry S. József
A KÉSZ Holding Zrt. vállalta, hogy díjmentesen elkészíti az új nemzeti stadion több száz millió forintba kerülő megvalósíthatósági tanulmányát. Miért vállalták el?

Folyamatosan előtérbe kerülnek olyan témák, melyeket magyar ügyeknek nevezünk: szerintünk ilyen a magyar labdarúgás is. A KÉSZ csoport az évek során nagyon sokat tett ezért az ügyért, több városban építettünk stadiont. Szegeden felépítettük a Labdarúgó Akadémiát mely 470 gyereket oktat a sportra, támogattuk a válogatottat, tehát mindig is szívügyünknek tekintettük a futballt, de elhatároztuk, hogy csak akkor vagyunk hajlandóak ismét foglalkozni vele, ha rendezett lesz a körülmény a futball körül, a magyar emberek érdekeit szolgálja.

Úgy látjuk, hogy elérkezett ez az idő, ám magyar ügyet, magyar összefogást csak magyar cégek tudnak megfelelően kiszolgálni. Mindenki tudja, hogy rengeteg pénz kell a focihoz, ez hiába volt meg eddig is, a hozzáállás és az akarat nem volt megfelelő.

Miért van szükség egy új stadionra? Van nekünk egy Puskás Ferenc Stadionunk.


Nyilván a megvalósíthatósági tanulmány sok mindenre ki fog térni, többek között talán arra is, hogy megnézzük, mit érdemes tenni: felújítani a Puskás Stadiont, vagy építeni egy újat. Az építőiparban a felújítás sokszor többe kerül, mint egy új létesítmény felépítése, azonban tisztán látható, hogy a nemzetközi labdarúgás vérkeringésébe csak úgy lehet ismét bekerülni, ha van egy nemzetközi szinten álló, szép, jó, magyar stadion. Ezzel akár pályázni tudunk egy BL-döntő vagy egy UEFA Kupa megrendezésére. Valljuk be, mikor az EB megrendezésére beadtuk a pályázatunkat, nagyon sarkalatos kérdés volt a megfelelő stadion hiánya.

Lesz? Nem lesz?
A Puskás Ferenc Stadion egy 68 976 férőhelyes, számos sport- illetve zenei rendezvény megrendezésére alkalmas létesítmény, a magyar labdarúgó-válogatott elsődleges hazai pályája. A stadionban számos kulturális rendezvényt, megakoncerteket is tartottak az elmúlt évtizedek alatt. Az 1990-es években az építmény felújítása során megerősítették a felső lelátó szerkezetét, s lefedték a sajtópáholyt. A létesítményt 2002-ben nevezték át a legendás játékosról Puskás Ferenc Stadionnak. Az épület nagyon rossz állapotban van. Különféle tervek születtek felújítására, bővítésére, illetve újjáépítésére, de egyelőre csak az életveszélyes felső karéjt erősítették meg.
Tehát az is elképzelhető, hogy lebontásra kerül a Puskás Ferenc Stadion, vagyis a korábbi Népstadion.

Ezt mi nem tudjuk megmondani. Mi a segítségünket, szakmai tudásunkat ajánlottuk fel, nyilvánvaló, hogy ezt a kérdést az idézőjelbe tett megrendelői oldalnak kell eldöntenie. Az egyik ilyen az állam, aki elmondja majd, hogy mire van hajlandósága, a másik pedig az MLSZ, aki nyilván közli, hogy mit kell felépíteni, mi lesz a majdani feladat.

Mikorra készülhet el a tanulmány?

Kedden választották meg Csányi elnök urat, mi aznap este megtettük felé a felajánlásunkat, ami másnap került napvilágra. Megint csak azt tudom mondani, hogy meg kell ismernünk a pontos igényeket, nehéz tanulmányt készíteni, ha nem tudjuk ezeket. Ha megismerjük mindezt, akkor ezzel a szakértői gárdával, amivel mi rendelkezünk, záros határidőn belül képesek vagyunk leadni a terveket, de pontos dátumot egyenlőre nem tudok mondani.

Említette, hogy a feltételek adottak ahhoz, hogy támogassák a hazai futball fejlődését. Mi változott azon kívül, hogy Csányi Sándor lett az MLSZ elnöke? Vagy ez a tényező lenne az, ami miatt elérkezettnek látták az időt egy újbóli felajánlásnak?

A nemzeti ügyek újbóli előtérbe kerülése miatt éreztük alkalmasnak a felajánlásunkat. A labdarúgást az egész ország és természetesen mi is, nemzeti ügynek tekintjük. A megóvás, fejlesztés mellett ki kell állni. Ennek megvalósításához mindkét fél részéről megfelelő tapasztalatra, referenciára van szükség, ami most teljesült. A z egyik legfontosabb tényező természetesen a hozzáállás: ez lehet egy taps, egy buzdító szó, vagy akár egy megvalósíthatósági tanulmány is.

Tehát az új elnök személyének semmi köze a felajánlásukhoz. Vagy mégis?

Én inkább azt mondanám, hogy üdvözöljük az új elnök személyét, Csányi Sándorral egy kiváló gazdasági szakember került az MLSZ élére, ez nagyban befolyásolhatja a magyar labdarúgás működését, fejlődését.

Milyen konkrét ötletük van az új stadionról?

Szeretnénk egy olyan stadiont megvalósítani Magyarország számára, ami mind a befogadóképesség terén, mind pályaminőségben valamint hasznosítható és kiszolgálórészek tekintetében a hazai futball érdekeit szolgálja, ezen túl akár közösség összetartó erőként is szolgálhat.


Kérdéseinkkel felkerestük a Nemzeti Erőforrás Minisztériumot is, a nyilatkozásra felhatalmazott illetékes hivatalos ügyei végett eddig nem tudott rendelkezésünkre állni.

Az MLSZ-el készített anyagunkat
itt olvashatják.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

tramcrash
2010. július 9. 16:26
Ez jól hangzik kíváncsi vagyok mi fog megvalósulni belőle...
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását