2024. április 20. - Tivadar

Foci, Csányi, pénz

Mi lehet a hazai futball jövője, milyen programokat kell megvalósítani a sikerhez, és mit keres Csányi Sándor az MLSZ élén? Pajor Gyulai Lászlóval, a szövetség munkatársával beszélgettünk.
2010. július 7. szerda 17:05 - Győry S. József
Csányi Sándort, a Magyar Labdarúgó Szövetség új elnökét szerettük volna megkérdezni, távolléte miatt Pajor Gyulai László, az MLSZ munkatársa állt rendelkezésünkre.

Csányi Sándort választotta meg az MLSZ elnöknek, ami azért sem meglepő, mert négy évvel ezelőtt egyszer már felkérték őt, ám akkor elutasította. Miért vállalta el most?

Lesz, lesz, lesz?
A KÉSZ Holding Zrt. vállalta, hogy díjmentesen elkészíti az új nemzeti stadion több száz millió forintba kerülő megvalósíthatósági tanulmányát. A kizárólagos magyar tulajdonban álló cég részéről a felajánlást Varga Mihály elnök-vezérigazgató tette, s amint azt az MTI-hez eljuttatott szerdai közleményben írta: a közös ügy érdekében - számos hazai (Újpest, Székesfehérvár) és nemzetközi (Kisinyov, Gdansk) stadionépítési tapasztalattal a háta mögött - tett ajánlatáról már tájékoztatta Csányi Sándort, a Magyar Labdarúgó Szövetség kedden megválasztott új elnökét.Varga a dokumentumban úgy fogalmazott, örömmel értesült arról, hogy az MLSZ frissen megválasztott elnöke hitet tett egy új nemzeti stadion felépítése mellett. Csányi Sándor keddi megválasztása után elmondta, ígéretet kapott arra, hogy a Puskás Ferenc Stadion területén egy új nemzeti stadiont építenek fel.
MTI
Kisteleki úr lemondása után nem volt elnök, illetve nem is volt nagy tolongás ezért a pozícióért. Az MLSZ elnöksége úgy döntött, hogy olyan személyt kér fel, aki nagy tekintéllyel és olyan erkölcsi és anyagi bázissal rendelkezik, ami a labdarúgás segítségére lehet. Mivel Csányi úrról köztudott, hogy nagyon szereti a futballt, így áprilisban találkoztak a felek, ahol az új elnök gondolkodási időt kért, majd május elején bejelentette hogy vállalja a felkérést, bizonyos feltételek teljesülése esetén.

Milyen feladatok várnak az új elnökre?

Aki ismeri a magyar labdarúgást tudja, hogy a hazai foci több sebből vérzik. Az alapszabály módosításból, melyet Csányi úr kezdeményezett, kiderült, hogy egy átlátható struktúrát szeretne kialakítani a magyar futballban. Minél több embert meg kell nyerni a labdarúgásnak: azok a gyerekek, akik futballozni kezdenek, nem mindegyikből lesz focista, de lehet belőle játékvezető, szurkoló, vagyis mindenképpen ott marad a sportág környékén. Ha tömegesítjük az oktatást, nagyobb esélyünk van klasszis játékosok kinevelésére.

Mekkora összeget kívánnak a futballra költeni? Csányi úr is támogatná, akár saját zsebből a futball felkarolását?


Ezt csak ő tudná megmondani, viszont arra többször is utalt, hogy az új kormány adótörvény változtatásokat tervez, melyek tudtommal a Parlament előtt vannak már. A törvény ösztönözné a vállalkozásokat a sport támogatására, főként a jelentősebb labdasportokban.

Pusztán a pénz megoldhatja a magyar foci gondjait?

Nem, de szokták mondani, hogy a pénz nem boldogít, de könnyebb elérni általa egy bizonyos boldogsági szintet. Ahhoz, hogy finanszírozni lehessen egy olyan hatalmas vállalkozást mint amilyen a futball, természetesen pénz kell, de ez önmagában semmit sem ér programok nélkül. A Bozsik Program visszaállítása megoldást jelenthet, ami tömegesítené a futballt az edzőképzés, illetve sportlétesítmények korszerűsítése által. Persze önmagában a pénz nem old meg semmit.
Mi a véleményük Erwin Koeman szövetségi kapitány munkájáról?

A szövetségi kapitány munkáját az MLSZ legközelebbi ülése fogja értékelni, ekkor derül fény Erwin Koeman jövőjére.

A futball-huliganizmus sajnos igen fontos kérdés. Csányi Sándor a beléptető rendszerekben és a jogi szabályozásban látja a megoldást. Mit ért jogi szabályozás alatt? Jelen pillanatban is folynak a tárgyalások?

Itt nyilvánvalóan arról lehet szó, hogy akik nem szurkolni, hanem rendet bontani mennek a mérkőzésekre, azokat jogszerűen távol lehessen tartani. Preventív intézkedésekre is nagy szükség lenne, de konkrétumot csak Csányi úr tudna mondani.

Mi a helyzet az új nemzeti stadionnal? Miért van szükség rá?

Ez nem MLSZ kérdés, az állam feladata az új Puskás Stadion felépítése. Állami szándék és pénz nélkül ez biztosan nem fog megvalósulni, de mindenképpen nagy szükség lenne egy Nemzeti Stadionra.

Csányi Sándor a héten visszaérkezik külföldi útjáról, szerkesztőségünk azon lesz, hogy a frissen kinevezett elnöknek is feltegyük kérdéseinket.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását