2024. április 29. - Péter

A Jobbik, mint Fidesz szövetséges?

"Fidesz - a jövő szövetsége" - hirdeti egy zászló a hétvégi Kossuth téri önkormányzati tüntetésen. Kicsit arrébb a hazai szélsőjobb szimbólumának számító Árpádsávos lobogó is feltűnik. Kinéz egy Fidesz-Jobbik kooperáció vagy sem?
2009. október 12. hétfő 12:49 - Nagy András
Frankné Kovács Szilvia, a Szocialista Párt országgyűlési képviselője a hétvégi, amúgy narancsos ihletésű önkormányzati tüntetés előtt azt találta nyilatkozni a távirati iroda firkászának, hogy „a kampányrendezvényre nem csak a Fidesz készül, hanem szélsőjobboldali szövetségese, a Jobbik is.”

Túlzott volna Frankné, amikor egyetlen mondatával összeboronálta a mind parányibb MDF-et leszámítva a politikai jobboldal gyakorlatilag egészét uraló két pártot? Alighanem igen, bár ez némi magyarázatra szoruló vélekedés.

A Fidesz és a Jobbik vitán felül ellentmondásos viszonyát sokan, sok helyütt méricskélték már. Ennek ellenére érdemes újra és újra elővenni a kérdést, hiszen arról a két tömörülésről van szó, amelynek egyike minden bizonnyal átveszi az ország kormánykerekét-, másika pedig hasonló valószínűséggel parlamenti párttá lép elő a közelgő országgyűlési választások után.



Van mit mérlegre tenni, érdemes tehát a csupán tényszerűen megközelíthető körülményeket szemrevételezni. Tény például, hogy a Fidesz igen óvatosan határolódik el a Jobbiktól, de elhatárolódik. A körülményeskedésre pedig több oka van.

Egyrészt bármennyire is szeretné, nem hagyhatja figyelmen kívül, hogy az országban több százra tehető azon helyhatóságok száma, amelyek önkormányzatába a két párt közös jelöltet juttatott 2006 őszén.

Másrészt a polgári szövetségben a sajtónyilatkozatok dacára tökéletesen tisztában vannak vele, hogy a Jobbik nem a szocialisták, hanem a Fidesz szavazótáborára jelent nagyobb fenyegetést. (Bár el kell ismerni, hogy a vidéki MSZP-szavazók közül is szép számmal pártoltak a Jobbikhoz a tavaszi EP-választás alkalmával.)



Tény az is, a Fidesz szabadtéri rendezvényein – így a hétvégi Kossuth téri tüntetésen is – rendre megjelennek a Jobbik mérsékeltebb szimpatizánsai. Ez, ha másból nem is, az elszórtan fellobogó Árpádsávos-, és nagy-Magyarországot ábrázoló zászlókból jól kivehető. Mindez azonban, a két párt kooperációja szempontjából a legkevésbé sem releváns, hisz melyik politikai szervezet kötné ki, mely szimpatizánsai látogathatják a rendezvényeit? (Bár elvben a Fidesz is kinyilatkoztathatná nemtetszését az egykori nyilaspárt jelképrendszerével élő „szurkolói” miatt.)

Egészében véve, nagyon nehéz megmondani, valójában miként tekint a Fidesz a Jobbikra. (Hogy Vonáék mit gondolnak Orbánékról, azt Morvai Krisztina világosan fogalmazta meg minapi parlamenti felszólalásában: „El kell kergetni a hatalomból, és felelősségre kell vonni az ország kifosztóit, gyarmati sorba taszítóit. Nem szabad azonban, hogy helyettük olyanok jöjjenek, akik személyükben mások, de neoliberális gondolkodásukban hasonlóak.”)



Méghozzá azért nehéz, mert a Fidesz, a hazai jobboldal olvasztótégelyeként rendkívül sokszínű párt. A liberálisnak indult „alapító atyákon” (Orbán, Áder, Deutsch stb.) kívül találhatók benne ex MDF-es, volt KDNP-s vagy épp MIÉP-es politikusok is. Ők mind más és más világnézettel bírnak, így természetes, hogy a Jobbikról is eltérő véleménnyel vannak.

Egyvalami biztosnak látszik: a Fidesz nem köt szövetséget a Jobbikkal, legalábbis nem a választások előtt. (Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne pályázna a szavazataira. Íme még egy ok az óvatoskodásra.) Az viszont egyáltalán nem kizárt, hogy amennyiben nem lesz meg az abszolút többsége, koalícióra kényszerül a Jobbikkal.

Ez azonban már a jövő szövetsége lesz…
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

H.K.
2009. október 13. 08:18
Te meg hülye vagy. na?
blist
2009. október 12. 22:44
Szánalmas vagy.
H.K.
2009. október 12. 14:47
Ha megnézzük a két párt ideológiai különbségét akkor azt kell, hogy mondjam, hogy mocskos messze van egymástól a két párt. Ha egy kicsit elkezdjük boncolgatni a mélyebb rétegeit a két pártnak akkor már a vak is látni fogja, hogy esély sincs az egybekelésnek. Miért?

Nincs a Jobbiknak izraellel semmi dolga. Ellenben a fidesznek van. Innentől kezdve nincs is miről tovább beszélgetni. Abban a pillanatban ha a Jobbik szövizik a fidesszel akkor szövizik a Likuddal is és a KDNP-s zsidó műhellyel is. És abban a pillanatban nincs tovább Jobbik.
Ez ilyen egyszerű.

Másik példa: Kijelentette a fidesz, hogy az szdsz-el és az mdf-el kötne szövit velünk és az mszp-vel nem. Na most ha a zsaroló párttal szívesen döntene az ország sorsáról akkor abban a Jobbik szintén nem lesz partner. Sőt. Azzal, hogy ezt így kimerte mondani a fidesz így nagyon sok szavazójával "játszik". Ugyanis a mai állapotokért nagyon nagy részt az szdsz volt a felelős és felelős mind a mai napig. Az mdf-et pedig egyszerűen nem értem, hogy minek akarja koalíciós partnerének akár még esetlegesen is. Hiszen ők voltak (pontosabban kiskurva dávidibolya) akik kijelentették, hogy nem segítenek egy pártot sem a hatalomra 2002-ben és 2006-ban. A tiszta kezek nemnormális pártszlogenjükkel az élen.

A fidesz és a Jobbik sokkal messzebb van egymástól mint ahogy azt sokan látják, vagy gondolják.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását