2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Az MDF megdöbbent

A Magyar Demokrata Fórum megdöbbentőnek tartja, hogy az edelényi fideszes polgármester antiszemita megnyilvánulását követően a szélsőjobboldali Jobbik most be akarja tiltani, hogy Magyarországon hivatalos ünnepségeken az egyik legnagyobb magyar költő, Faludy György verseit olvassák fel.
2009. október 10. szombat 18:34 - HírExtra
Kerék-Bárczy Szabolcs, az MDF országos elnökségének tagja az MTI-hez eljuttatott szombati közleményében úgy fogalmazott: "látjuk, hogy szít a gyűlölet még több gyűlöletet. A Jobbik mostani politikája csak egy lépésnyire van a nácik németországi könyvégetésétől, vagy a kommunisták Aczél György-i kultúrpolitikájától. A normális Magyarország azt üzeni a szélsőjobboldalnak: nem adjuk a magyar költészetet, nem adjuk a magyar nyelvet!"

A közlemény felidézte: Békéscsabán az aradi vértanúk megemlékezésén az egyik legnagyobb magyar költő, Faludy György versét olvasták fel, a Jobbik pedig tiltakozott a szerinte „cionista és magyarellenes” költő versének felolvasása ellen, és előzetes cenzúrához kötné, hogy hivatalos ünnepségeken mely költők verseit olvashatják fel a jövőben.

A Jobbik politikája kísértetiesen emlékeztet a rendszerváltozás előtti aczéli kultúrpolitikára, amikor csak azok a költők publikálhattak, akik igazodtak a diktatúra ideológiájához, akik kiszolgálták a fennálló rendszert. De eszünkbe juttatja a nácik németországi könyvégetéseit is - olvasható az MDF közleményében.

Kerék-Bárczy Szabolcs véleménye szerint minden magyar demokrata kötelessége, hogy megvédje a magyar költészetet, megvédje a magyar nyelvet a szélsőjobboldal legújabbkori cenzúrájától. "Olvassunk Faludyt! Mert Faludy pontosan ismerte a Jobbikhoz hasonló politikai mozgalmak lényegét, amit több versében is megfogalmazott" - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

kotati
2009. október 11. 05:01
Kerék-Bárczy Szabolcs az MDF Gusztosa! Csak így tovább az SZDSZ nyomdokain!
p-Aga
2009. október 10. 21:27
No nem, ezt azért ne! Ha a Jobbik tényleg tiltakozik a szélsőségnek való kikiáltás ellen, akkor ilyen ökörséget nem engedhet meg magának. A kultúra egyetemes! Jó, hogy Radnótit nem akarja a magyar órákról kitiltani, vagy szerb és szlovák szülők sarját - Petőfi Sándort!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását