2024. május 16. - Mózes, Botond

Fidesz: Kapolyi miatt nem tud az MVM 20 milliárdot befizetni

A Fidesz szerint Kapolyi László MSZP-s országgyűlési képviselő gazdasági érdekei húzódnak meg a mögött, hogy a Magyar Villamos Művek (MVM) nem tudja befizetni a központi büdzsébe azt a 20 milliárd forintnyi osztalékot, amely a költségvetést illeti meg.
2009. október 11. vasárnap 11:48 - HírExtra
Bencsik János, a Fidesz országgyűlési képviselője ezt vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján közölte, Kapolyi Lászlót "a szocialista padsorokban ülő szociáldemokrata iparmágnásként" említve.

Az ellenzéki képviselő kifejtette: a be nem fizetett osztalék ügyének hátterében az áll, hogy egy, az "iparmágnáshoz" közel álló részvénytulajdonos el akarta adni az egy darab MVM-részvényét a Kapolyi tulajdonában álló System Consultingnak, az MVM azonban bejelentette elővásárlási szándékát. A kistulajdonos emiatt megtámadta az MVM közgyűlésének határozatait a bíróságon, amely 2010 januárjára írta ki az első tárgyalási napot, és addig felfüggesztette az összes MVM-határozatot, így a villamos művek nem tudja befizetni a 20 milliárd forintnyi osztalékot a költségvetésbe.

Ez az összeg elegendő lenne a kórházi igények kielégítése és a távhőszolgáltatás kedvezményes áfa-körbe való átcsoportosítása egyidejű végrehajtásához - mutatott rá Bencsik János.

A képviselő, Tatabánya fideszes polgármestere szólt arról is, hogy erőműves dolgozók és bányászok ezrei várnak tíz hónapja arra, hogy az általuk előállított és leszállított villamos energia ellenértékét megkapják. A System Consulting ugyanis mind a mai napig nem fizette ki a tíz hónappal ezelőtt átvett, mintegy 1,2 millió euró értékű villamos energiát - mondta.

Bencsik János szerint a villamos művek korábbi vezetésének időszakában adriai szállodákba, kajmán-szigeteki offshore cégek számlájára és szocialista borospincékbe vándoroltak az állami tulajdonban lévő MVM közösségi forrásai. Mint fogalmazott, az energiaszektor is a "baráti kifizetőhelyek láncolatának" részévé vált.

A politikus úgy vélte, a kormány eddig nem tett semmit azért, hogy az "eltüntetett pénzek" megkerüljenek, holott - mint fogalmazott - Bajnai Gordon kormányfőnek semmi mást nem kellene tennie, mint hogy odaszól az "iparmágnásnak", és megkéri, működjön közre abban, hogy ezek a közösségi források visszatérüljenek az MVM számára.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását