2024. április 29. - Péter

Tűzrőlpattant szakszervezeti demonstráció

Több ezer lánglovag vonulhat be a fővárosba október 19-én, ha a kormány kitart a tűzoltóságokat érintő elvonások mellett. A demonstrációt szervező három szakszervezet összesen több mint 9000 tűzoltót tömörít.
2009. október 11. vasárnap 17:49 - Nagy András
A Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóságok Országos Szövetsége, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete és a Fővárosi Tűzoltóság Szakszervezete szerdán megalakította demonstrációs bizottságát, miután úgy látta: a kormány, illetve az illetékes szakminisztérium részéről nem mutatkozik hajlandóság komolyan venni az ügyüket.

Égető gondok

Pedig „égető” gondokról van szó. Mint Nagy Gábor, a Fővárosi Tűzoltóság Szakszervezete elnöke mondja, jövőre összesen az ideinél 1,8 milliárd forinttal kevesebb költségvetési támogatásra számíthatnak az önkormányzati fenntartású tűzoltóságok. Ez pedig azt jelenti, hogy legkésőbb jövő tavaszra-nyárra elfogynak a napi működésre fordítható forrásaik.

A Fővárosi Tűzoltó parancsnokságról szólva kijelenti, ha a Fővárosi Önkormányzat nem pótolta volna ki a büdzséjük dologi kiadásait fedező tételét mintegy 400 millió forinttal, már idén is lehúzhatták volna a redőnyt. A központi költségvetési források ugyanis csupán az év feléig lettek volna elegendőek.

Azt is hozzáteszi persze, hogy az 1,8 milliárdos elvonásnak egy kisebb hányada érthető: a személyi oldalon ugyanis a januártól érvényes járulékcsökkentés miatt a tűzoltóságoknak is kevesebbet kell majd kiadniuk, a forráscsökkentés ezen részéért nem is kardoskodnak.

Azért viszont annál inkább, hogy az áfa-, illetve jövedéki adó emelések miatti költségnövekedésüket sehogy sem akarja kompenzálni a költségvetésben a kormány. Nem beszélve arról, hogy a tervek szerint jövőre az eddig adómentesen nyújtott ruhapénz, illetve étkezési hozzájárulás után is adózniuk kell majd az államnak. Mindezeken felül tovább rontja az önkormányzati tűzoltóságok helyzetét, hogy az állam tőlük csoportosítana forrásokat az önkéntes tűzoltó parancsnokságokhoz.

"Láthatatlan" tételek

A tűzoltók ráadásul nem csak az említett elvonások miatt vannak elkeseredve, hanem amiatt is, hogy sem a területért felelős önkormányzati miniszter, sem pedig Bajnai Gordon miniszterelnök nem foglalkozik érdemben a problémájukkal. Nagy Gábor azt mondja, minimális céljuk, hogy legalább az idei költségvetési források maradjanak meg reálértéken jövőre is.

Mint kiderül, a tűzvédelmi törvény értelmében a tűzoltóságnak kötött, normatív finanszírozással kellene szerepelnie a költségvetési törvényben. Az idei tervekben azonban, Nagy szerint ez nem így jelenik meg. Állítása: egyetlen ömlesztett összeg van csupán feltüntetve, így nem lehet megmondani, menyi pénz jut személyi ráfordításokra, dologi kiadásokra, vagy épp a laktanyák állagmegóvására. „Szeretnénk világosan látni, mire mennyi pénz jut” – mondja a szakszervezeti vezető.

Létszámleépítésekre, vagy hasonlóan drasztikus költségcsökkentő lépésekre mindazonáltal forrásmegvonások esetén is aligha kell számítani: a hivatásos tűzoltó parancsnokságok minimális létszámát ugyanis szintén jogszabály rögzíti.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

kophazi
2009. október 11. 18:00
Tisztelt Szerkesztő!
Október 19-én lesz a Tűzoltók demonstrációja!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását