A Jobbik, mint Fidesz szövetséges?

"Fidesz - a jövő szövetsége" - hirdeti egy zászló a hétvégi Kossuth téri önkormányzati tüntetésen. Kicsit arrébb a hazai szélsőjobb szimbólumának számító Árpádsávos lobogó is feltűnik. Kinéz egy Fidesz-Jobbik kooperáció vagy sem?

Frankné Kovács Szilvia, a Szocialista Párt országgyűlési képviselője a hétvégi, amúgy narancsos ihletésű önkormányzati tüntetés előtt azt találta nyilatkozni a távirati iroda firkászának, hogy „a kampányrendezvényre nem csak a Fidesz készül, hanem szélsőjobboldali szövetségese, a Jobbik is.”

Túlzott volna Frankné, amikor egyetlen mondatával összeboronálta a mind parányibb MDF-et leszámítva a politikai jobboldal gyakorlatilag egészét uraló két pártot? Alighanem igen, bár ez némi magyarázatra szoruló vélekedés.

A Fidesz és a Jobbik vitán felül ellentmondásos viszonyát sokan, sok helyütt méricskélték már. Ennek ellenére érdemes újra és újra elővenni a kérdést, hiszen arról a két tömörülésről van szó, amelynek egyike minden bizonnyal átveszi az ország kormánykerekét-, másika pedig hasonló valószínűséggel parlamenti párttá lép elő a közelgő országgyűlési választások után.



Van mit mérlegre tenni, érdemes tehát a csupán tényszerűen megközelíthető körülményeket szemrevételezni. Tény például, hogy a Fidesz igen óvatosan határolódik el a Jobbiktól, de elhatárolódik. A körülményeskedésre pedig több oka van.

Egyrészt bármennyire is szeretné, nem hagyhatja figyelmen kívül, hogy az országban több százra tehető azon helyhatóságok száma, amelyek önkormányzatába a két párt közös jelöltet juttatott 2006 őszén.

Másrészt a polgári szövetségben a sajtónyilatkozatok dacára tökéletesen tisztában vannak vele, hogy a Jobbik nem a szocialisták, hanem a Fidesz szavazótáborára jelent nagyobb fenyegetést. (Bár el kell ismerni, hogy a vidéki MSZP-szavazók közül is szép számmal pártoltak a Jobbikhoz a tavaszi EP-választás alkalmával.)



Tény az is, a Fidesz szabadtéri rendezvényein – így a hétvégi Kossuth téri tüntetésen is – rendre megjelennek a Jobbik mérsékeltebb szimpatizánsai. Ez, ha másból nem is, az elszórtan fellobogó Árpádsávos-, és nagy-Magyarországot ábrázoló zászlókból jól kivehető. Mindez azonban, a két párt kooperációja szempontjából a legkevésbé sem releváns, hisz melyik politikai szervezet kötné ki, mely szimpatizánsai látogathatják a rendezvényeit? (Bár elvben a Fidesz is kinyilatkoztathatná nemtetszését az egykori nyilaspárt jelképrendszerével élő „szurkolói” miatt.)

Egészében véve, nagyon nehéz megmondani, valójában miként tekint a Fidesz a Jobbikra. (Hogy Vonáék mit gondolnak Orbánékról, azt Morvai Krisztina világosan fogalmazta meg minapi parlamenti felszólalásában: „El kell kergetni a hatalomból, és felelősségre kell vonni az ország kifosztóit, gyarmati sorba taszítóit. Nem szabad azonban, hogy helyettük olyanok jöjjenek, akik személyükben mások, de neoliberális gondolkodásukban hasonlóak.”)



Méghozzá azért nehéz, mert a Fidesz, a hazai jobboldal olvasztótégelyeként rendkívül sokszínű párt. A liberálisnak indult „alapító atyákon” (Orbán, Áder, Deutsch stb.) kívül találhatók benne ex MDF-es, volt KDNP-s vagy épp MIÉP-es politikusok is. Ők mind más és más világnézettel bírnak, így természetes, hogy a Jobbikról is eltérő véleménnyel vannak.

Egyvalami biztosnak látszik: a Fidesz nem köt szövetséget a Jobbikkal, legalábbis nem a választások előtt. (Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne pályázna a szavazataira. Íme még egy ok az óvatoskodásra.) Az viszont egyáltalán nem kizárt, hogy amennyiben nem lesz meg az abszolút többsége, koalícióra kényszerül a Jobbikkal.

Ez azonban már a jövő szövetsége lesz…