2024. május 17. - Paszkál

Utazás egy más világba

Olaszország majdnem olyan, mint Magyarország, csak szinte mindenben különbözik attól – a magyarok pont ezért kedvelik ezt a déli nemzetet. Kis olasz utazás Salusinszky Andrással, a Studio Italia vezetőjével.
2009. szeptember 13. vasárnap 08:20 - Gedei Szilárd
Miért pont Olaszország? Miért ajánlaná a magyaroknak, mint úti célt, milyen pluszt ad Itália honfitársainknak?

Olaszország a magyarok számára olyan, mint az ideális ország, ahol szeretnének élni, az ottani körülmények között elképzelik azt, hogyan is élhetnének. A saját országukon belül ugyanis nem biztos, hogy meg tudják valósítani azt, amit szeretnének. Itáliának sokkal jobbak az adottságai, mint Magyarországnak – kezdve a földrajzi adottságoktól egészen a gazdasági- és életérzésbeli különbségekig. Ezért van az, hogy a legtöbb magyar jól érzi magát, ha kilátogat Olaszországba.

Akkor is, ha mondjuk csak két hetes nyaralását tölti el az országban?

Igen, mert ez is ad egyfajta ízelítőt az olasz életérzésből, képet kap arról, hogyan is élnek az olaszok.

Beszéljünk egy kicsit arról, hogyan is élnek! Mire számítson az a honfitársunk, aki Itáliába vetődik?

Arra, hogy az olaszok sokat mosolyognak, tele vannak vidámsággal, egyszóval szeretik az életet. Óriási szemléletváltás ez Magyarországhoz képest, a magyarok kevésbé szeretik teljes mértékben megélni az életet. Kevesebb szomorú, frusztrált embert látni az olasz utcákon, sőt inkább az a feltűnő, hogy sokkal érzelemdúsabban élik meg a mindennapokat. Jókat esznek és isznak, s ugyan nem menekülnek el a munka elől, de soha nem dolgoznak többet, mint amennyit kell.

Jobban kihasználják a lehetőségeiket…

Igen, mondhatjuk így is. Ami ezen kívül a legfeltűnőbbek egy magyar számára, azok az illatok. Itáliának ugyanis jellegzetes illatai vannak, létezik egyfajta különleges elegy a kávé, a paradicsom, a tenger és a krémek keverékéből. Ezt szinte mindenhol érezni.

Ez érdekes. Ahhoz azonban, hogy ezt az illatot érezhessük, el kell valahogy jutnunk Itáliába…

Olaszország alapvetően közel van, a magyarok akár egy hosszú hétvégére is elmehetnek akár autóval is – lényegében végig autópályán mehetünk egészen Triesztig, utána pedig még inkább… Megvesz az ember egy matricát Magyarországon, Szlovéniában, Olaszországban pedig kifizeti az autópályadíjat, s nyugodtan lemehet akár egészen a csizma talpáig.



Repülővel sem túl bonyolult eljutni Itáliába.


Aki repülővel menne, annak sajnos számolnia kell azzal, hogy sajnos jelenleg csak Velencébe, Milánóba, Nápolyba és Rómába tud közvetlen járattal eljutni. A vonatot azonban például egyre kevesebbet használják a turisták, talán azért, mert sokkal drágább, mint a buszos utazás.

Mire kell figyelnünk, ha már Olaszországban vagyunk? Mire számítson például egy a BKV-n felnőtt honfitársunk az itáliai nagyvárosok tömegközlekedésével kapcsolatban?

Akik mindkettőt próbálták már, azt mondták, hogy a BKV sokkal jobb, mint az olaszok tömegközlekedése. Arra kell figyelni, hogy odakint attól még, hogy az ember megáll a buszmegállóban, az nem jelenti automatikusan azt, hogy a sofőr meg is fog állni – kézzel kell jelezni, hogy álljon meg. A magyarok általában zokon veszik, hogy az olasz buszsofőrök nem állnak meg…

Az ellenőrzés azonban sokkal szigorúbb, mint nálunk, több az ellenőr a buszokon, s a metróba is csak beléptető kapukon keresztül lehet lejutni. A tömegközlekedés ára azonban nagyjából ugyanazon a szinten van, mint Budapesten.



Ez másra is elmondható?


Igen, általánosságban is hasonlítanak a magyar árakhoz a kinti árak, egyetlen kivétel van csak, mégpedig az éttermek esete. Étterembe menni Olaszországban nagyjából harminc százalékkal többet jelent, mint itthon. Ezzel szemben viszont nem találunk akkora különbséget az ételek minőségében. A legegyszerűbb helyen is éppolyan fenségesek az ételek mint a legelőkelőbbeken, csak a szolgáltatás színvonala különbözik.

Ugyanazokat a termékeket találjuk Olaszországban a boltok polcain, mint itthon?


Majdnem ugyanazokat, egy-két kivétel akad csupán, mint például a tejföl.

Túrórudit tudunk venni?

Nem, s valamiért nem is szeretik, pedig én már több olasznak is ajánlottam. Nem ízlett nekik.



Ezek szerint a magyarok túrórudit sehol sem találnak, de mégis hova mennek a legszívesebben?

A legtöbb magyar Friuli-Venezia Giulia, illetve Veneto tartományokba látogat. Ennek az oka a következő: a magyarok kétharmada az észak-olasz tengerpartra utazik, ebben nyilván szerepet játszik, hogy ez van a legközelebb Magyarországhoz.

Mi a helyzet a maradék egyharmaddal?


Ők inkább a történelmi városokat részesítik előnyben, különös tekintettel Rómára. A KSH adatai alapján azonban a legtöbb vendégéjszakát a magyarok Észak-Olaszországban töltik.

Milyen hatással volt a gazdasági válság a magyarok utazási kedvére?


Mindenki arra panaszkodik, hogy a gazdasági válság miatt az utazási kedv csökkent, s csökken, mi azonban a Studio Italiánál viszonylag új, s ezért még lendületben, fejlődésben lévő irodaként azt érezzük, hogy folyamatosan növekszik a forgalmunk.

Inkább azt vesszük észre, hogy továbbra is minden társadalmi- és korosztály utazik, sokaknál még mindig a nyaralás az utolsó olyan költség, amit megspórolnak. Itthon és Olaszországban is olvastam olyan felmérésekről, melyek rávilágítottak arra, hogy egész egyszerűen rosszul érzik magukat az emberek nyaralás nélkül, ezért inkább elutaznak, s máshol húzzák jobban össze a nadrágszíjat.



Talán azért Magyarországon is akadnak, akik megengedhetik maguknak az olaszországi utat – ők honnan tájékozódhatnak magyar nyelven az olasz viszonyokról, honnan szerezhetnek legegyszerűbben információkat?

Az ENIT - Olasz Nemzeti Turisztikai Hivatalhoz érdemes fordulni, őket a Váci utcában lehet megtalálni, illetve a www.enit.hu internetes oldalon. Ezen felül a mi utazási irodánknál, a Studio Italiánál is szívesen állunk az érdeklődők rendelkezésére.

Végezetül arra lennék kíváncsi, hogy Ön személy szerint milyen úti célt ajánlana ezekben a hetekben, hónapokban a magyar turistáknak?

Én most Toszkánába mennék a legszívesebben. Ott ilyenkor ugyanis gyönyörűek a színek, ráadásul most kezdődik a szüret a híres toszkán borvidékeken. Szívesen részt vennék a szüretben, s megkóstolnám a tavalyi borokat, természetesen kis sajttal. Lehet, hogy bicikliznék is, illetve mindenképpen elmennék a tengerparti és fenyőerdei szakaszokból álló Maremmai Nemzeti Parkba, s Porto Santo Stefanóba is, az egészen elbűvölő kis toszkán halászfaluba.

Egy ilyen programnak kevesen tudnak ellenállni…

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását