2024. április 30. - Katalin, Kitti

Ezernyi lehetőség - mesés falusi turizmus Itáliában

Ha falusi turizmus, akkor Olaszország! Vajon mi a titka az olasz vidéknek? Helyi ételkülönlegességek, mesés falvak, na meg az aktív pihenés - ezernyi lehetőséget kínál Itália fejlett "agriturismo"-ja. A HírExtra most közelebb hozza az olasz falvak hangulatát!
2009. augusztus 6. csütörtök 11:57 - Gedei Szilárd
Képzeljék el, ahogy a friss, pillanatokkal ezelőtt sajtolt olívaolaj végigcsorog a szintén percekkel ezelőtt szedett gyümölcsökből eredeti olasz recept alapján elkészült gyümölcssalátájukon… A házigazda pedig már hozza is az évek óta kincsként őrizgetett borát… Könnyed uzsonna, majd könnyed séta az olajfák árnyékában egyenesen a tengerpartig…



További információk Olaszországról
: www.enit.hu

…bizony, nincs is annál fantasztikusabb, mint amikor az ember egy kis faluban piheni ki a nagyváros állandó körforgása okozta stresszt. Vagyis dehogy nincs: ha a nyugalmas falusi üdüléshez a mindig színes itáliai kultúra is kapcsolódik! Ha ugyanis valahol érdemes a falusi turizmus nyújtotta sokszor exkluzív szolgáltatásokat kipróbálni, az Olaszország – a dél-európai országban egészen magas színvonalon várják a vidéki nyugalomban kikapcsolódni vágyó turistákat, ezt a Studio Italia oldalán, az ajánlatokat böngészve is tapasztalhatjuk!


Dübörgő ágazat: falusi turizmus

Kezdjük a legfontosabbal: mi az a falusi turizmus, és miért annyira népszerű egész Európában, s így Olaszországban is? Az olaszok által csak agriturosmónak nevezett falusi ágazat lényegében a városi ember találkozása a természettel. Itáliában pedig azért annyira népszerű, mert az ottani turisztikai szakemberek korán, mintegy húsz évvel ezelőtt felismerték a csodás olasz vidékben rejlő lehetőségeket, na meg persze az állam sem zárkózott el az ágazat komolyabb támogatásától.
Ezernyi lehetőség*
Lovaglás, golf, borkóstolás, sportolási lehetőségek (túrázás, úszás, stb.), betekintés a ló-, birka, marhatenyésztésbe, pillantás a túró- és sajtkészítésbe, zarándokutak bejárása, helyi ételkülönlegességek kóstolósa, illetve az elkészítésükben való részvétel, és még ezernyi más lehetőség.
*A Studio Italia ajánlataiból

Sokan ráadásul azért kedvelik az itáliai falvak hangulatát, mert az ott kialakult turisztikai ágazat nem a „keressünk minél többet a turistákon”, hanem az „üzemeltessünk jól egy családi vállalkozást” jelmondattal szerveződik.

A falusi turizmussal még soha nem próbálkozók persze joggal tehetik fel a kérdést, hogy mit lehet csinálni mondjuk egy kis dél-olaszországi falucskában? A válasz egyszerű: megismerni egy-egy tájegység valódi életét és kultúráját. Egyesek azt szeretik az agriturismóban, hogy akár egy hét alatt is könnyedén újjá tudják építeni a kapcsolatukat a természettel, újra megismerni és megtanulni azt, amit az ősök is tudtak, ismertek. A falusi ember – éljen a toszkán Valdichianában, a szicíliai Giarrében vagy mondjuk a szintén csodaszép umbriai vidék falvainak egyikében – ismeri a természetet, amiből sajnos a városi ember már szinte teljesen kiszakadt.

Na de vissza a fő kérdésre, mit tud nyújtani az olasz vidék az odalátogató turistáknak, hiszen még a falusi pihenést bevállaló pihenni vágyók sem egyforma szolgáltatásokat szeretnének?

Mit kínál az agriturismo?

Ami a legfontosabb: egészséges környezetet, és háborítatlan, gyönyörű tájat. Ezzel együtt pedig – némileg meglepő módon – minőségi szállást, sokszor a legfelkapottabb turistaparadicsomok felszereltségét, kiszolgálását idéző szolgáltatásokat kaphatunk az itáliai falvakban, farmokon. Ehhez kapcsolódik a kiegyensúlyozott ár-szolgáltatás arány, azaz nem „lehúzni” akarják a látogatókat, hanem a lehető legelfogadhatóbb áron biztosítani számukra a csodálatos tájat, a nyugalmat. Vagy például azt, hogy olyan helyi ételkülönlegességeket kóstolhassanak meg, amivel még Rómában, Milánóban, vagy a többi nagyváros exkluzív éttermeiben sem találkozhatnának.

A falusi vendégek ráadásul messze nem falusi körülmények között lakhatnak a legtöbb helyen: úszómedencével és sokszor légkondícionálóval felszerelt exkluzív lakásokban pihenhetik ki „a pihenés fáradalmait”. A televízió, a fantasztikusan felszerelt konyhák, a kandallók, a játszóterek már csak növelik a komfortérzetet.

Ezernyi lehetőség

Ráadásul még egy óriási előnye van a falusi turizmusnak: alternatívát kínál az aktív pihenésre is, azaz szinte mindenhol lehetőségük van a turistáknak minőségi szabadidős- és sportfelszerelésekkel nekivágni a környéknek. Micsoda élmény lehet például a szicíliai aprócska kis faluból, Capo d’Orlandóból citrus ligetek, mogyoró-, olíva-, és fügefák árnyékában lesétálni az alig hatszáz méterre található tengerhez, vagy a házigazdák saját készítésű tésztáját, húsait és süteményeit megkóstolni.

Bizony, a nagyvárosokban ritkán merenghetünk el a tipikus olasz „canale” partján sétálva anélkül, hogy ne találkoznánk előbb-utóbb az olasz mentalitással – a falvakban azonban még a déli gesztusok, a kultúra is másnak hatnak. Hegymászás, biciklizés az Etna lábainál? Bor- és sajtkóstolás a cseresznyefák árnyékában? S ez csak néhány kedvcsináló az olasz falusi turizmus nyújtotta minőségi lehetőségek közül.

Legyen szó az északi vidékek, mint például Lombardia hegyes-dombos vidékeiről, vagy Dél-Itália kis tengerparti, vagy hegyi falvairól, esetleg a fantasztikus szigetek, Szardínia és Szicília érintetlen, igazi földművelő-állattartó településeiről, a Studio Italia ajánlatai között mindenki megtalálhatja a kedvére való helyszínt – persze nem csak a falusi turizmus lehetőségeit szem előtt tartva.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását