2024. április 30. - Katalin, Kitti

Itália, a sokszínűség bölcsője

Homokos tengerpartok, meredek sziklák, történelmi romok és persze egy csipetnyi gasztronómia - Itália bizony jóval sokszínűbb annál, mint sokan gondolnák. A HírExtra összeszedte, hogy miért is érdemes Olaszországba látogatnunk.
2009. augusztus 5. szerda 08:17 - Gedei Szilárd
Aki járt már Olaszországban, az pontosan tudja, hogy Itália még annál is sokszínűbb, mint amit az útikönyvekben vagy a világhálón megtudhatunk róla. Aki kint él, arról beszél, hogy hónapok, sőt évek is kevésnek bizonyulhatnak az ország teljes megismeréséhez. Aki azonban még sohasem járt Itáliában, ő… nos, ő jobban teszi, ha – amellett, hogy nagyon sajnálja – minél előbb befizet egy csoportos, esetleg egyéni útra, esetleg lazán kocsiba pattan és meg sem áll a csillogó csizma egyik napfényes pontjáig.

Fedezze fel a sokszínű Itáliát!

Olasz Köztársaság
Főváros: Róma
Hivatalos nyelv: olasz
Terület: 301 ezer 318 négyzetkilométer
Népesség: 59 millió
Pénznem: euró
Autójel: I
Hívószám: +39
Itália ugyanis sokkal több holmi „tésztanemzetnél”: az Alpok csodaszép csúcsaitól kezdve a mindig pezsgő északi nagyvárosokon át a mediterrán déli tengerpartig minden megtalálható a változatos országban. Itália maga a történelem, miközben Európa egyik legfejlettebb ipari országaként tartják számon. A művészetek egyik fővárosa, a divat egyik fellegvára, a gasztronómiai élvezetek otthona. Na meg persze ott vannak a mindig csodaszép olasz nők, illetve a sötétbőrű, olajos hajú itáliai férfiak – tényleg mindenki megtalálhatja a kedvére való szórakozást ebben a déli államban, bármivel is „randevúzik” Itália bármely szegletében.

Ne ijedjünk meg például, ha itáliai utunk során szembejön a „történelemkönyv” – Rómában, Firenzében, Velencében vagy a toszkán történelmi városokban ez bizony könnyen előfordulhat. A látogatónak csak azt kell eldöntenie, hogy a császárság, a kereszténység, vagy a modernkor emlékeit engedi magához közelebb – az Örök Városban, Rómában például mindez egyszerre megtalálható. Pompás műkincsgyűjtemények Firenzében, gondolázás a döbbenetesen korhű „díszletek” között Velencében, látogatás a pisai ferde toronynál vagy éppen kirándulás a világ leghíresebb szerelmespárja, Rómeó és Júlia „szülővárosában”, Veronában – mindegyik lehetőséggel valami újat kapunk az egyébként végtelenül nyitott és barátságos Itáliából.



Természetesen azoknak is igazuk van, akik amondóak: addig semmit nem látott az ember Olaszországból, ameddig nem látta az olasz tengerpartot – legyen szó az Adriáról, a Ligur- vagy a Tirrén-tenger partjáról, esetleg Szardínia szigetének hol sziklás, hol selymesen homokos szirtjeiről. Na de melyik helyet válasszuk mondjuk a Studio Italia ajánlatai közül, hiszen – kis túlzással – Olaszországnak szinte csak tengerpartja van? Egyesek mindenképpen az olasz Riviérára esküsznek, még másokat a „csizma” sarka csábított el, azaz a több száz kilométer hosszan váltakozó homokos strandok, sziklás partok, vagy éppen apró kavicsos öblök romantikus elegye. Az Adria vagy a toszkán tengerpart? Szicília vagy Szardínia? Ilyen bő választék mellett bizony okkal nehéz a választás.

Nagyváros vagy kis falu, tenger vagy tó

Kicsit északabbra pedig már mintha egy egészen más országban járnánk, csakhogy az Alpok lábai, a fenséges, csillogó vizű tavakkal, a hol meredeken eső, hol lomha hegyi patakokkal is Itáliához tartoznak. Ráadásul ezekből is lehet bőven választani: valakinek az egészen sajátságos széljárással megáldott Garda-tó, másnak a szintén remek adottságokkal rendelkező Comói-tó szimpatikusabb inkább, de a Logo Maggiore vagy a Logo di Ledro is turisták tömegeit vonzza szinte mindegyik évszakban.

Akad azonban a turizmusnak egy ága, mely még ennél is jobban virágzik a déli országban, nevezetesen az agriturizmus. A szinte érintetlen falvak erősségeire (a helyi emberek nyitottsága, ételkülönlegességei, na meg persze a nyugalom) építő ágazat is egyre népszerűbb (a HírExtra egy különálló cikkben fogja ezt a csak Olaszországban több mint tíz ezer különálló gazdasági egységet működtető ágazatot, és a lehetőségeket bemutatni).



További információk Olaszországról
: www.enit.hu

Érthető azonban az is, ha valaki nem egy kis hegyi, esetleg tengerparti faluban akar pihenni, hanem ellenkezőleg: az ország állandóan pörgő kulturális életét akarja megismerni. Építészeti, képzőművészeti remekek egész sora várja a turistákat, legyen az úti cél valamelyik északi nagyváros, mint Milánó (Milánói Scala), vagy a főváros (az igazi műkedvelők számára csak a Vatikán felfedezése egész hetes programot jelenthet).

Ahol az igazi Itália rejlik

Tenger- vagy tópart, nagyváros vagy kis falu, történelmi vidék vagy újonnan épült hipermodern nyaralóhely – bárhova is érkezzünk végül, jó, ha tudjuk: a legjobban úgy járhatunk, ha mindent magába szívó szivacsként működünk látogatásunk alatt. Aki például elmulasztja kipróbálni az olasz konyha remekeit, az jobb, ha nem is hangoztatja hazaérkezése után itáliai útját. A különböző kulturális, archeológiai, természeti látnivalók, illetve a téli-nyári sport és vakációs lehetőségek mellett ugyanis sokan bevallottan egy-egy jó pizzáért, tésztáért (spagetti, makaróni, lasagna, canelloni, tortellini, tagliatelle, és még sorolhatnánk), fagylaltért, kávéért vagy éppen borért ruccannak el Olaszország húsz régiójának valamelyikébe (a Studio Italia kivétel nélkül mindegyik régióba kínál utakat).



Kis túlzással bárhová is megyünk Itáliában, nem tudunk olyan helyet találni, ahol ne jutnánk hirtelen valamilyen igazi olaszos kulturális-, esztétikai- vagy gasztronómiai táplálékhoz.

Talán pont ezért annyira népszerű Olaszország a turisták, így a magyarok körében is…


Felkeltettük érdeklődését? Többet szeretne tudni a sokszínű Itáliáról? Esetleg eddig is tervezte már olasz útját, de eddig nem tudott dönteni? Látogasson el a Studio Italia honlapjára, ahol egyéni-, csoportos, és egészen különleges ajánlatok várják!
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Phil Ivey
2009. augusztus 5. 12:54
hm, kimaradt az anyagból, de szerintem a legszebb olasz város Reggio di Calabria
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását