2024. április 30. - Katalin, Kitti

Életre szóló kaland: nyelvtanulás Itáliában

Nyaralással egybekötött nyelvtanfolyam Olaszország különleges tájain – a HírExtra utánajárt, miért is érdemes az olasz „csizma” különböző pontjain belemerülni a világ egyik legérdekesebb nyelvébe.
2009. augusztus 27. csütörtök 18:09 - Gedei Szilárd
Megvehetjük a legdrágább nyelvkönyveket, befizethetünk a legmenőbb nyelviskolák tanfolyamaira, unásig hallgathatjuk az adott nyelv hanganyagát CD-n, a legteljesebb és az alapokra építő igazi nyelvtudást mindig az adott nyelvterületen végzett intenzív tanulmányokkal tudjuk a legkönnyebben elsajátítani. Egyes nyelvek esetében – ilyen például az olasz – pedig kifejezetten előnyös, ha szakítva a hagyományos nyelvtanulási módszerekkel, a választott nyelv országában próbáljuk meg csiszolgatni tudásunkat.

Érdemes belevágni

Dove? Azaz hol?*
Bologna Cultura Italiana
Nápoly Centro Italiano
Milánó Linguadue
Trieszt Istituto Venezia
Firenze Scuola Toscana
Róma DILIT
Sorrento Sorrentolingue
Verona Lingua IT
*Néhány nyelviskola a Studio Italia ajánlatai közül
Az ENIT semmilyen felelősséget nem vállal az ajánlatokért és a szolgáltatásokért.
Azon ugyan még a szakemberek is vitatkoznak, hogy mennyi időt ajánlatos eltölteni egy külföldi országban ahhoz, hogy ránk ragadjon valami az adott nyelvből. Annyi azonban biztos, hogy könnyen fejlődhet ugrásszerűen a nyelvtudásunk, ha eltöltünk egy hosszabb vagy rövidebb időszakot az adott nyelvterületen. A tapasztalatok azt mutatják, hogy már két hét kint tartózkodás után is komoly változást lehet elérni a beszédértés és a kommunikáció biztonsága terén, négy hét alatt pedig már jelentős szókincsbeli és nyelvtani fejlődés érhető el.

Szerencsére ma már Magyarországon is sok helyen kínálnak intenzív külföldi nyelvtanfolyamokat, csak az olasz nyelv iránt érdeklődők választhatnak közel egy tucat iskola között. A Studio Italia olasz utazási irodáján keresztül például Olaszország minden tájára eljuthatunk nyelvet tanulni.

Annak azonban, aki az olasz nyelv kinti elsajátítására adja a fejét, nem árt mérlegelnie egy-két fontos dolgot. Először is el kell döntenie, hogy az ország mely vidékére látogat – pezsgő nagyvárost (Nápoly, Róma, Milánó), nyugalmas kisvárost, esetleg egy csodaszép tengerparti helyet választ a nyelvtanulás helyszínéül. Emellett a szállás örök kérdése sem elhanyagolható: igényeinktől függ, hogy egy barátságos olasz családnál, diákszálláson, esetleg szállodában képzeljük el az olaszországi nyelvtanulásunkat.



Nyaralással egybekötött tanulás

Az olasz nyelvtanulás egyik jellegzetessége, hogy a nyelvtanfolyamokat általában úgy szervezik a legtöbb helyen, hogy a tanulás mellett igazi nyaralásra is jusson idő. Nincs is annál jobb gyakorlat, mint amikor a frissen szerzett nyelvtudásunkat a helyi emberekkel való kommunikációban csillogtathatjuk, esetleg közel tökéletes kiejtéssel kérjük ki a pizzánkat egy tengerparti étteremben.

Olaszország ugyanis – mint azt korábban a HírExtra is kifejtette – tele van lehetőségekkel, az ezerarcú Itália csak arra vár, hogy felfedezzük magunknak, akár amellett, hogy közben egy iskolában napi néhány órában olaszul tanulunk.

Az azonban messze nem mindegy, hogy milyen típusú nyelvtanfolyamra iratkozunk be – az általános tanfolyamok mellett léteznek üzleti, speciálisan gyermekek vagy éppen idősek részére szervezett és a nyelvvizsga felkészítést célzó programok is, természetesen szabadon választott, két, három vagy akár négy hetes időtartamban.



Benvenuti a Venezia! – Isten hozott Velencében!

Nézzük, hogyan is néz ki mindez a gyakorlatban! Ha például az embernek Velencére esik a választása, s mindenképpen ebben a különleges hangulatú, lagúnákkal teli városkában szeretné jobban megismerni a világ egyik legszebb és legérdekesebb nyelvének tartott olaszt, a legjobb, ha keres egy velencei tanfolyamokat is kínáló nyelviskolát, ilyen például a már említett Studio Italia is. Majd kiválasztja az ember, hogy milyen típusú képzésben szeretne részt venni, például délelőtti vagy délutáni általános, szuperintenzív, esetleg művészettörténettel átszőtt tanfolyamon. Mindezek után már csak az időtartamot kell eldönteni – két, három, esetleg négy hetet is szánhatunk az izgalmas velencei nyelvtanulásunkra.

Van azonban valami, amire nem árt odafigyelnünk: találkozhatunk olyan utazási irodai jogosítvány nélkül működő, külföldi nyelvtanfolyamokat kínáló céggel is, mely törvénysértő módon végzi tevékenységét, ilyenmód a velük kötött vállalkozói szerződés teljesítésére garancia sincs.

A HírExtra pont ezért egy olyan nyelvtanfolyam-szervezőt ajánl az olvasóknak, mely olasz magániskolákkal együttműködve 1992 óta működteti sikeresen tanfolyamait – a cég minőségi kínálatáról az olvasók is meggyőződhetnek a Studio Italia honlapján.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását