2024. április 30. - Katalin, Kitti

Dél-Itáliát látni és meghalni

Fantasztikus tájak, különleges hangulat, igazi temperamentumos vendégszeretet – Dél-Olaszországot bizony mindenképp megéri megnézni. De miért olyan különleges vidék ez a tájék Itálián belül is?
2009. augusztus 15. szombat 12:10 - Gedei Szilárd
Akinek volt már valaha szerencséje egészen északról végigutazni Olaszországon le a „csizmaszáron” egyenesen a „sarokig” vagy az „orrig”, az pontosan tudja, hogy Dél-Itália egy külön hangulattal bíró, egészen egyedi ország az anyaországon belül, természetesen külön kultúrával. Olaszország déli vidékének régiói (Basilicata, Calabria, Puglia, Molise, Abruzzo) nyelvészetileg, kulturálisan, történelmileg és gazdaságilag is szorosan kötődnek egymáshoz.

Lábujj, sarok, csizmaszár

Fantasztikus körutazások Dél-Olaszországon keresztül*
A Sorrentói-félsziget gyöngyszemei (Ferrara-Assisi-Nápoly-Vezúv-Pompei-Capri szigete-Róma-Bologna)
Itália gyöngyszemei (Ferrara-Pisa-Firenze-Orvieto-Róma-Nápoly-Vezúv-Pompei-Capri-Perugia-Assisi-San Marino-Ravenna-Velence)
Dél-Itália haladóknak (Orvieto-Montecassino-Capri-Nápoly-Amalfi-Ravello)
Körutazás Róma és környékén az Amalfi partvidékkel (Róma-Firenze-Sorrento)
Világörökségek Itáliában és a felfedezésre váró Puglia (Velence-Ravenna-San Marino-Urbino-Loreto-Bari-Castellana-Matera-Amalfi-Nápoly-Róma-Siena-Firenze)
*A Studio Italia ajánlatai
Az ENIT semmilyen felelősséget nem vállal az ajánlatokért és a szolgáltatásokért.
De hová érdemes ezen tájakon belül utaznunk? Mezzogiorno lényegében a híres csizma lényegi része: Abruzzo és Molise a „lábbeli” sarka, Calabria a lábujja, Puglia pedig a szára. Utóbbiakat például a Földközi-tenger térségének egyik legszebb öble, a Tarantói-öböl választja el…

Ráadásul olyan csodálatos, a történelem elevenségét a mai napig megőrző városok közül is válogathatunk Dél-Olaszországban, mint amilyen Nápoly. Bizony, a „Vedi Napoli e poi muori” mondást (Nápolyt látni és meghalni) sokan komolyan gondolják, még ha Jókai Mór szerint ezt a „röpke mondást nem kell ám úgy fordítani, hogy amint meglátta az emberfia Nápolyt, menjen halálozni; hanem hogy addig ne haljon meg, amíg Nápolyt meg nem látta!”

A lényeg persze a lényeg marad: Nápoly minden egyes zugát érdemes megnézni, kezdve a történelmi városnegyeddel. Aztán jöhet a kikötő, egészen Pazar kilátással: ha jó az idő – s Dél-Olaszországban általában sohasem rossz – egészen Ischiáig és Capri szigetéig ellátni! Persze az sem rossz megoldás, ha a látogató megmássza a város dombját, s csak élvezi a fantasztikus panorámát.

Fantasztikus körutazások

Ezeket nem érdemes kihagyni
Hajókirándulás a festői Capri szigetére
Városnézés Nápolyban (Királyi Palota, Piazza del Plebiscito, Castel Nuovo)
A Pompeji romok meglátogatása
A caciocavallo, az ízletes orecchiette tészta megkóstolása
Séta Matera régi városnegyedében
Ráadásul a Studio Italia ajánlatai között olyan lehetőséget is találni, melynek során Nápolyt egy egész Dél-Itáliát (Orvieto-Montecassino-Capri-Nápoly-Amalfi-Ravello útvonalon) érintő körutazás során látogathatjuk meg – természetesen az egészen egyedi hangulatot árasztó tengerparti várostól elszakíthatatlan Pompejivel és persze a monumentális tűzhányóval, a Vezúvval együtt.

De ha Nápolyt látni kell, akkor mit szóljunk a többi, kisebb dél-itáliai városkához? A Sorrentói-félsziget vagy az Amalfi-part már önmagában is megér akár egy teljes, többnapos látogatást is. Persze nem is csoda, hogy imádják a látogatók ezt a régiót, a legtöbb üdülőhelyen (Sorrento, Capri) közvetlenül a tenger mellett tölthetjük el nyaralásunk legszebb óráit – akár négy vagy öt csillagos hotelekben.

A szintén csodaszép calabriai vidék sem szűkölködik a látnivalókban – csak ebben az egy régióban három különleges nemzeti park, az Aspromonte, a Sila és a Pollino várja a turistákat. Na meg a több száz kilométer hosszú partszakasz, hol homokos strandokkal, hol fenyő lugasokkal vagy sziklás parttal. Na meg persze a strandolásra és romantikázásra kiválóan alkalmas kavicsos, illetve homokos öblökkel.

Dél-Itáliát egyszerűen látni kell

Még egy fontos dolog, ami miatt mindenképpen érdemes ellátogatni Dél-Itáliába: ez pedig a messze földön híres dél-olasz vendégszeretet. Járjunk akár Marateában vagy Santa Maria del Cedróban, abban biztosak lehetünk, hogy az igazán minőségi, az ország bármely más pontján, akár a fővárosban megszokott szálláshelyek várnak ránk, nem beszélve a kiszolgálásról, a szolgáltatások sokszínűségéről (például egyes üdülőfalvakban még transzfert is biztosítanak a legközelebbi strandokig).

Látogassuk meg akár a világ legszebb szigetének tartott Caprit, a fenséges középkori, mediterrán kerttel díszített Rufolo-palotát Ravellóban vagy a pompejihez hasonló történelmi múlttal rendelkező Herculaneum romvárosát, abban biztosak lehetünk, hogy Dél-Itália mindenki számára tartogat valami meglepetést.

A meredek sziklafalba épített házikók, kis halászfalvak, érdekes vulkanikus jelenségek, fürdés, hajókázás és persze lenyűgöző panorámák – mind-mind közelebb visznek bennünket afelé, hogy végre megérthessük: miért imádják annyira az életet a lent, délen élők.

Kedvet kapott egy dél-olasz utazáshoz? Kíváncsi az egyedi, csak Itália ezen részein tapasztalható különleges hangulatra? Látogasson el a Studio Italia honlapjára, ahol egyéni, csoportos, vagy akár a fél országot átölelő körutazások közül is választhat!
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását