2024. május 2. - Zsigmond

Komoly dolgokra készülnek a magyar cigányszervezetek

Soha nem látott összefogást sürgetnek roma vezetők a hétfő hajnali kislétei asszonygyilkosság, és a korábbi mészárlások miatt. A HírExtra információi szerint akár az egész országot lefedő műholdas terrorelhárító rendszer felépítését sem tartják kizártnak.
2009. augusztus 5. szerda 07:59 - Nagy András
A kormány felelősségre vonással és – végső soron – börtönnel fenyegeti az elkövetőket; az SZDSZ rendkívüli parlamenti ülés összehívását sürgeti; az MSZP ezt nem támogatja, de jónak látná a parlament illetékes szakbizottságának összehívását; a fideszes Lázár János pedig, ha vonakodva is, de összekolompolja csütörtökre az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti ügyekért felelős testületét.

Egyértelmű terrorizmus

Eközben a roma társadalom talán soha nem látott összefogást hirdet. A HírExtra több kisebbségi vezetőtől is úgy értesült, hogy nagy dobásra készül a magyarországi cigányság. Hogy ez pontosan mit jelent, arról kevés információ látott napvilágot, mindenesetre az biztos, hogy több szervezet vezetője is tanácskozásra ült össze tegnap délután a hétfői kislétai gyilkosság kapcsán.

A tervekről és az álláspontokról egyelőre annyit tudni, hogy a roma elöljárók általános tiltakozásra készülnek az összes cigány közéleti személyiség bevonásával Horváth Aladártól Farkas Flóriánig, s nemzetközi porondról hoznának erősítést a – mint egybehangzóan mondják – brutális terrorcselekmények elkövetőinek elfogásához.

Balogh János, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnökhelyettese a HírExtra érdeklődésére elmondta, azért döntöttek a széleskörű összefogás hirdetése mellett, mert immár odáig fajult a helyzet, hogy Magyarországon egyetlenegy cigányember élete sincs biztonságban, amíg ezek a terroristák nincsenek kézre kerítve.

Éppen ezért nemzetközi bűnüldöző szervek segítségét kezdeményezik több cigány képviselettel, valamint befolyásos roma közéleti személyiséggel egyetemben. Balogh szerint itt már egyértelműen terrorizmusról kell beszélni, s azt is hozzátette, hogy ez ellen Magyarországnak fel kell készülnie.

Nem vagyunk egyedül

Az OCÖ-elnökhelyettes úgy véli, igenis vannak átvehető külföldi példák a terrorizmus megfékezésére. Cipruson például, ahol a görög és a török lakosság évtizedek óta rendkívül feszült viszonyban él egymás mellett, már az első etnikai jellegű bűncselekmény esetén lezárják a szigetet, s addig senki nem hagyhatja el, amíg kézre nem kerülnek a tettesek. Mi pedig még a sorozatos tragédiák után sem jutottunk el oda, hogy a bűnüldöző szervek ne csupán bűn-, hanem terrorcselekménynek minősítsék a történteket.

Balogh úgy látja, Magyarországon a hatóságok egyszerűen nincsen felkészülve az ilyen jellegű cselekmények felderítésére és elhárítására. "Ma a cigány népcsoport ellen követnek el ilyen gyalázatokat, holnap lehet, hogy ismert közéleti személyek válnak célponttá" – mondja. Konkrét céljuk most az, hogy elérjék, a parlamenti pártok hozzanak létre egy szakértői bizottságot, amely képes valódi változásokat teremtő törvénymódosítások előterjesztésére.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

novaklaszlo56
2009. augusztus 6. 20:19
Nem értelek Göre Gábor. Kérlek, fejtsd ki világosan, mire akarod rávenni az embereket! Jól értem, hogy gyilkolást, vérfürdőt szeretnél?
göre gábor
2009. augusztus 6. 16:26
Vegyetek róluk, tőlük példát, a magyar gyilkolás megengedhető? Megélhetési bűnözés?
novaklaszlo56
2009. augusztus 6. 00:19
Kedves Csirma!
A büntetőeljárás alá vont és jogerősen elítélt emberek ilyenfajta listája súlyosan félrevezető és veszélyes lenne. Nem akarlak untatni azzal, hogy miért. Legyen elég annyi, hogy a kérdés hallatlanul bonyolult, nem szabad egyes tényeket az összefüggéseik közül kiemelve meglobogtatnunk. Szerencsére az embertársaink megítélésének ezt a módját az 1949. évi XX. törvény (A Magyar Köztársaság Alkotmánya) is szigorúan tiltja. A problémák kezelésének és megoldásának nem is ez a helyes útja.
Ugyanakkor megnyugtat, hogy szívedből elítéled ezeket a mindannyiunk békéjét, nyugalmát veszélyeztető gyilkosságokat, amelyeket semmilyen okkal, körülménnyel nem lehet kimagyarázni!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását