2024. május 17. - Paszkál

Kisléta: Együttes fellépést sürget az MSZP

Csak együtt biztosíthatjuk, hogy senki ne maradjon védtelenül, egyedül az ország "szélein" sem - áll a szocialista párt elnökének a kislétai gyilkossággal kapcsolatos hétfői közleményében.
2009. augusztus 3. hétfő 19:11 - HírExtra
"A védelem erkölcsi hátterét a politikai és társadalmi erőknek együtt kell biztosítaniuk. A pártoknak itt nem egymás ellen, hanem a gyilkosok, a terroristák, a kirekesztők ellen kell hadakozniuk. Világossá kell tennünk: nincs, nem lehet olyan demokratikus erő, amely partner az előítéletekben, a kollektív bűnösség hirdetésében, az erőszak kultuszában" - fogalmaz Lendvai Ildikó.

A politikus emlékeztet arra: a roma holokauszt emléknapja után történt támadás okai és elkövetői nem ismeretesek, "azt azonban biztosan tudjuk, hogy nem ez volt az első eset, amikor az éj leple alatt védtelen roma honfitársainkra támadtak ismeretlen orgyilkosok". Lendvai Ildikó hangsúlyozta: a gyilkosság mindig szörnyű és megbocsáthatatlan.

Ha bebizonyosodik, hogy a támadásokra nem személyes okból kerül sor, hanem az áldozatokat véletlenszerűen választják ki, csak azért, mert romák és a falu széle közelében laknak, az már a terrorizmus leggonoszabb fajtája, a holokauszt logikájának követése, amely mindig válogatás nélkül gyilkolt - fogalmaz az MSZP elnöke, hozzátéve, a falu - jelképes értelemben is a "nemzet szélén", a "társadalom szélén", a periférián élőknek tudniuk kell: nincsenek egyedül.

"Ez az ügy nem pártpolitikai kérdés. Ezért nem vagyunk hajlandóak felvenni a Fidesz által odavetett kesztyűt. Ez a kérdés most nem a politikai haszonszerzésről szól, hanem arról: az ország közössége képes-e mindegyik tagját megvédeni" - hangsúlyozza Lendvai ildikó.

A Szabolcs megyei Kislétán hétfő hajnalban támadtak rá fegyverrel ismeretlenek saját otthonukban anyára és lányára. A 45 éves édesanya a helyszínen meghalt, 13 éves lánya súlyos, lőtt sérülésekkel került kórházba. A bűncselekmény áldozatát az Országos Cigány Önkormányzat saját halottjának tekinti. A Nemzeti Nyomozóiroda (NNI) az újabb támadással együtt már nyolc bűncselekmény ügyében nyomoz. Az országos rendőrfőkapitány hétfőn 100 millió forintra emelte a nyomravezetői díjat a romák elleni támadások ügyében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását