2024. április 27. - Zita

Már megint azok a rohadt zöldek!

Az Európai Parlament tevékenységének hullámai nem nagyon szokták elérni kicsiny országunk partjait, így az ottani törvényekről és lobbitevékenységről fogalmunk sem lehet. Ezért hívta fel a közfigyelmet az LMP: itt bolygónk és unokáink jövőjéről van szó.
2009. május 30. szombat 09:19 - Pásztor Balázs
A haszon mindenek felett

A világot az üzlet uralja, amibe csak nagyritkán szól bele a természet egy-egy árvízzel, földrengéssel vagy vírussal. Bár az emberek többségét egyre inkább foglalkoztatja Gaia egészsége, de a legtöbben csak sokadlagos problémának tekintik a mindennapi megélhetés, a Manchester győzelme, vagy az épp aktuális társ megtalálása mellett.

Kevesen tesznek ténylegesen valamit azért, hogy bolygónk egy szebb, élhetőbb hely legyen - vagy hogy egyáltalán pár generáció múlva legyen esély arra, hogy sétát tegyünk egy erdőben. Ezt jól tükrözi a zöld pártok nemzetközi támogatottsága is (húsz százalék felett nemigen találunk egyet sem).

Az ember alapvetően önző létforma, és ez fokozottan így van, ha az üzleti világ lépcsőin lépdelünk felfelé. A nagyok állítólag azért nagyok, mert mindig, mindennel szemben a profitot vették figyelembe: a haszon mindenek felett. Vagyis nem számított az emberek egészsége, a környezet épsége, a bolygónk jövője. Ezek az emberek hajlamosak a környezetvédőket, valamint a zöld közgazdászokat apró zavaró legyekként kezelni, és mielőbb elhessegetni őket az illatozó profit-tányértól. Ez néha nem sikerül.

A kenguru támadásba lendül


Kik a kenguru?
A Kangaroo lobbicsoport célja, hogy a következő cégek érdekeit érvényesítse a politikában: Gyógyszerészet: Astrazeneca, Efpia ,Merck Sharp & Dohme, Novartis, Pfizer Europe, Roche. Pénzügy: Austrian Savings Banks Association, ACCA (Association of Chartered Certified Accountants), BVR (Bundesverband der deutschen Volksbanken und Raiffeisenbanken), Citigroup, Commerzbank, Deutsche Bank, European Savings Banks Group, French Banking Federation, German Savings Banks Association, Goldman Sachs International. Védelem és közbiztonság: Avio, Diehl va Systeme, Eads, Eurocopter, Mbda France, Rheinmetall Detec, Saab, Safran group, Thales. Telekommunikáció: Bouygues, BT, Deutsche Telekom, France Telecom, Vodafone. Vegyipar: CEFIC (European Chemical Industry Council), VCI (Verband der Chemischen Industrie). Élelemiszer és alkohol: BLL (Bund für Lebensmittelrecht und Lebensmittelkunde), Diageo, Mars UK. Dohányipar: ESTA (European Smoking Tobacco Association), JT International, Philip Morris International, Seita Groupe Altadis. Higénia és Szépségipar: Chanel , Unilever. Olaj és Gumiipar: BP Europe, Marquard & Bahls, Michelin. Gépkocsiipar: Volvo Europe Finance , ACEA (European Automobile Manufacturers Association) 11 tagja. Fuvarozás: Deutsche Post dhl. Szabványozás: CEN (European Committee for Standardisation). Energia: Areva. Orvosi Technológia: Eucomed. (magyarinfo)
Mivel itt az EP kampányidőszak, ideje felhívni a figyelmet arra, hogy konkrétan mi is folyik ott Brüsszelben - mert nem az, amit a pártok itthon mondanak. Legalábbis ezt gondolhatta az LMP, amikor megszervezte plüsskengurukkal telerakott akcióját, és szétkürtölte az országban: a lobbi butít, öl és nyomorba dönt (Brüsszelben közel tizenötezer lobbista jut hétszázharminckettő képviselőre).

Ez nem valami egetverő baromság, ahogy az emberek többsége gondolná első ránézésre - hisz sem az EU-ban, de legfőképp Magyarországon nincsenek kenguruk, maximum néhány az állatkertben. Van azonban egy gigantikus lobbicsoport, amely „kenguru” névre hallgat, és jelentősen felelős a zöldülés visszaszorításáért.

Többek közt a dohány-, autó-, olaj- és gyógyszeripari lobbit foglalja magában, de persze EP képviselők is benne vannak. Olyanok mint: az MSZP-s Herczog Edit, vagy a fideszes Barsiné Pataky Etelka és Becsey Zsolt is.

AZ LMP szerint ez - és a többi hasonló - a csoport felelős azért, hogy meggyengültek a klímavédelmi szabályok, az autók széndioxid-kibocsátásának szabályozása, a légszennyezésre, hulladékégetésre vonatkozó szabályok és a vegyi anyag engedélyezési rendelet (REACH) is.

Kicsit konkrétabban: tovább lehet bármiféle szankció nélkül túllépni a kibocsájtási kvótát, a hulladékégetés ezentúl újrahasznosításnak minősül (kisebb megkötésekkel), nem 2020-ra kell bezöldíteni az üzemanyagok egytizedét, valamint azt is elérték, hogy egyes ipari körzetekben maradhasson olyan levegő, amely emberi éltre hosszú távon nem épp alkalmas.

Tehát azt mondták: tudjuk hogy válság van, ezért nyugodtan szennyezzétek tovább a földet, ha így könnyebb talpra állnotok. A legnagyobb baj viszont az, hogy mindig történik valami, amiért lehet még egy kicsit húzni-halasztani a környezetkímélést.
Az is furcsa, hogy míg a két párt itthon szörnyülködik, hogy miért kellett ezt megszavazni, és károgják, hogy a környezetszennyezés csúnya dolog, addig az ő képviselőik is segítettek ezek elfogadásában. Nem hasonlít ez egy kicsit az itthoni politikára?

Globális kép

A legnagyobb baj az, hogy ez nem csak Európában, hanem az egész világon átlagos tendencia. Több neves szakértő szerint a válság jó alkalom arra, hogy átalakítsák a gazdaságot zöld gazdaságra, de ők ehelyett a még több profit reményében inkább eltolják azt. Pedig előbb utóbb át kell majd alakítani - és minél később kezdik el, annál drágább lesz.

Persze az is lehet, hogy az emberiség sose fogja ezt meglépni, egészen addig, amíg rá nem jön egy ősi mondás bölcsességére: „Ha az ember kivágta az utolsó fát, megölte az utolsó állatot, megmérgezte az utolsó tiszta vizű patakot, akkor rájön majd, hogy a pénz nem ehető.”
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását