2024. április 26. - Ervin

Módosítják az EU alapszerződését

Minden szükséges intézkedést kész megtenni az Európai Unió az euróövezet stabilitásának megőrzése érdekében - hangoztatta csütörtök éjjeli brüsszeli sajtótájékoztatóján Herman Van Rompuy, az EU állam- és kormányfői tanácsának elnöke.
2010. december 17. péntek 08:40 - HírExtra
Azt követően nyilatkozott, hogy a tanács döntött arról: állandó jellegű pénzügyi stabilitási mechanizmust hoz létre az euró védelmében, s ehhez azzal teremtik meg a jogi alapokat, hogy módosítják az EU alapszerződését.

"Három fontos lépést tettünk előre - fogalmazott Van Rompuy -, döntöttünk a korlátozott szerződésmódosításról... másrészt megerősítettük az állandó mechanizmus kereteit, harmadrészt kijelöltük az év elején kezdett általános gazdasági stratégia folytatásának irányait."

Nem döntöttek ugyanakkor arról, hogy növelik a jelenlegi, ideiglenes mechanizmusban rendelkezésre álló, 750 milliárd eurós keretet. Van Rompuy azt hangoztatta, hogy a májusban meghatározott keretösszegnek eddig csak mintegy négy százalékát használták fel. A növelés kérdése tehát semmiképpen nem parancsoló - fogalmazott a belga politikus.

A szerződésmódosításról Van Rompuy elmondta, egyszerűsített eljárással hagyják jóvá, és ennek keretében minden tagország maga határozza meg, milyen formában ratifikálja. A módosítás csak az eurózóna országait érinti, és nem jelenti az uniós illetékességi kör növelését - szögezte le. A módosítás várhatóan 2013 elején lép életbe, az állandó mechanizmus ugyanezen év közepétől működik majd.

A jelenlegi, ideiglenes eszközt három évre hozták létre, 2013 májusától már nem lesz érvényben. Az új azonban hasonló rendszerben, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) bevonásával működik majd.

Van Rompuy kijelentette: az uniós országok az egész év folyamán gondoskodtak arról, hogy biztosított legyen az euró stabilitása. Ezzel megerősítették a tagállamok közti politikai kötelékeket is - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását