2024. május 16. - Mózes, Botond

Rózsa Flores esete nem nemzetbiztonsági ügy

Nincs nemzetbiztonsági vetülete a Bolíviában április közepén egy kommandós akcióban lelőtt bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardo ügyének az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnöke szerint.
2009. április 28. kedd 22:11 - HírExtra
A bizottság üléséről távozóban Ficsor Ádám, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter is azt hangsúlyozta: az ügy alapvetően konzuli hatáskörbe tartozik.

Simicskó István a testület ülése után kedden újságíróknak elmondta: szerencsétlen helyzet az, hogy a kormányzat olyan szinten kezelte ezt az ügyet, hogy az a látszat keletkezett, Magyarországnak köze van ehhez a "terrorista vagy terroristagyanús akcióhoz".

Úgy vélte, többek között a közszolgálati televízióban leadott, Rózsa Flores Eduardóval készült interjú is "Magyarországra húzta ezt a problémakört", s ez - a politikus szerint - "nagyon, nagyon szerencsétlen helyzet".

Simicskó István azt hangsúlyozta: nem hiszi, hogy Magyarországnak ez ügyben elsődleges szerepet kell vállalnia. Emlékeztetett, Rózsa Flores Eduardo bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú, s az ügyben szerepe van még egy ír, egy román, egy horvát állampolgárnak is. Ezért - mondta - a bizottsági ülésen arról tájékozódtak, hogy ennek az ügynek van-e valamilyen sajátos magyar háttere.

Simicskó István is és Ficsor Ádám, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter is azt hangsúlyozták: ez az ügy alapvetően konzuli hatáskörbe tartozik.

A miniszter - aki az ülésről távozóban nyilatkozott újságíróknak - arra a kérdésre, hogy Rózsa Flores Eduardo a nemzetbiztonság látókörébe került-e, ismerték-e a magyar hatóságok a tevékenységét, azt mondta: "bizonyos szempontból" a nemzetbiztonság látókörében volt, de "nem volt kiemelt veszélyforrásnak minősítve".

Arra a kérdésre, hogy vannak-e még Bolíviában magyarok, akiket kereshet az ottani hatóság, azt mondta: erről nem nyilatkozik, ezt a sajtóban megjelent hírt nem tudja megerősíteni.

A bolíviai hatóságok április közepén jelentették be, hogy felszámoltak egy "terrorista csoportot", amelynek tagjai szerintük meg akarták ölni Evo Morales elnököt.

Kommandósok a helyi ellenzék fellegvárának számító Santa Cruz egyik szállodájában lelőtték a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról származó Magyarosi Árpádot, és az ír Michael Martin Dwyert. Az akcióban őrizetbe vették a magyar állampolgársággal rendelkező Tóásó Elődöt, valamint a bolíviai-horvát állampolgár Mario Tadicot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását