2024. április 27. - Zita

Bokros: nem!

Bokros Lajos az MDF EP választási kampánynyitóján határozottan kijelentette, nem hajlandó részt venni az MSZP és az SZDSZ kutyakomédiájában, és nem lesz a miniszterelnök-jelöltjük.
2009. március 28. szombat 16:08 - Pénzes Dávid
A Dunáról indult útjára a Magyar Demokrata Fórum Európa Parlamenti választási kampánya. Az Európa nevű hajó szombat déli 12-kor futott ki a kikötőből. A kampánynyitóra Bokros Lajos a párt EP listavezetője Dávid Ibolya pártelnök társaságában érkezett. Pikáns részlet, hogy a rendezvényen nem vett részt Csáky András, aki kilépésével a parlamenti frakciót ítélte halálra, Katona Kálmán, és Hock Zoltán, akik Bokros szerepvállalását kezdettől fogva ellenezték. Petkó András, aki Bokros színrelépésével lemondott a kampánystáb vezetéséről ugyan megjelent a hajón, de nem lehetett együtt látni sem Dávid Ibolyával, sem Bokrossal.



Dávid Ibolya

A rendezvényt Herényi Károly, a volt frakció volt vezetője nyitotta meg őszinte, hiteles és reményteljes kampányt ígérve. Dávid Ibolya pártelnök hosszú beszédében megpróbálta felvázolni az elmúlt évek eseményeit. Példálózott a 2004-es Medgyessy Péter féle 100 napos programmal, melyet csak az MDF nem szavazott meg, és ami elindította a gazdasági leépülést az országban.

Nem győzte szidni a két nagy pártot sem. A politikusasszony úgy látja, hiába fenyeget államcsőd közeli helyzet, az MSZP és a Fidesz ígéretlicitet folytat. Ám magának kicsit ellentmondva kijelentette, ma nincs más választása az országnak, mint az MDF és a Fidesz. Igaz, a Fidesznek nincsenek javaslatai, „a totális elutasítás politikáját folytatja”, valamint „könnyű álmot ígér.” Szerinte a legnagyobb ellenzéki párt abban érdekelt, hogy az ország egy „béna kacsa” kormánnyal bukdácsoljon a 2010-es választásokig.

Az SZDSZ és az MSZP kormányfő-jelölt keresését Dávid Ibolya egy siralmas verbunkos táncnak nevezte, és hozzátette, mára ez a két párt nem vehető komolyan. Végül leszögezte, véget ért a mellébeszélés kora.



Bokros Lajos

Bokros, mint EP-listavezető először Európáról mondott néhány gondolatot. Ezek közül a legfontosabb, hogy leszögezte, ha nincs az Unió, akkor októberben Magyarország nem tudja elkerülni az államcsődöt. Azért kell ünnepelni az európai egységet, mert megvédhet a saját magunk által elkövetett hibáktól – mondta.

Bokros az SZDSZ felvetésére, miszerint a liberális párt őt támogatni tudná a kormányfő-jelöltek közül, határozott elutasítással válaszolt. Mint mondta, sértő annak a gondolata, hogy egy ilyen rövidtávú lehetőségért feladja az általa elért eredményeket. Jól néz ugyan ki az ember életrajzában egy miniszterelnöki poszt, de csak azért, hogy ez meglegyen, nem fogja elvállalni a jelölést. „Amikor ilyen nagy távolság van értékrendben és programban közte és a jelenlegi kormánypárt között, szóba sem kerülhet ez a kérdés.

Habsburg György

Herényi Károly Nagyon király! – felkiáltással konferálta fel Habsburg Györgyöt, az EP-lista második nevét. Ő tört magyarsággal elmondta, mindig is a konzervatív és a keresztény értékrendet tartotta szem előtt, azt fogja képviselni az EU-ban is. Hozzátette, Magyarországon itthon van.



Végszó

A rövid ám annál ízletesebb ebéd után, hármasban tartottak sajtótájékoztatót. Dávid Ibolya kijelentette, két mandátum elnyerésére számít a júniusi 7-i EP-választáson. A parlamenti választások kapcsán – legyen az előrehozott vagy nem – nem árulta el, Bokros Lajos lenne-e a miniszterelnök jelöltje az MDF-nek. Bokros erre úgy reagált, ha szükség van rá, nem fut el.

A hétfői parlament-feloszlatásra a pártelnök azt mondta, „sok mindenre nyitva áll a lehetőség, csak kell hozzá 195 képviselő”.

Bokros Lajos elmondta, öt területen kellene összehangoltan reformokat elindítani: egészségügy, nyugdíjrendszer, oktatás, közigazgatás, közteherviselés. Ehhez több mint száz intézkedés kellene.

Az kormányfőjelölésre azt mondta: „az ország sorsával való játszadozás lenne egy néhány hónapos kormányzás. Evvel a kínlódással Európa szégyenpadjára kerülünk, onnan meg csak egy előrehozott választás állíthat fel minket.”

Bokros utolsó mondatával a hajó révbe ért, az MDF pedig láthatóan nagy bizalommal vág neki az EP-választásoknak.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását