2024. április 28. - Valéria

MSZP részről itt a legújabb név: Róna Péter

A HírExtra birtokába jutott anyag szerint az MSZP egyik tagozata Róna Péter közgazdászt javasolja a kormányfői pozícióra.
2009. március 27. péntek 16:40 - Pénzes Dávid
Róna Péter
1942-ben született.
1956-ban emigrált Magyarországról.
Előbb a Pennsylvania Egyetemen gazdaságtörténészi, majd Oxfordban jogi diplomát szerzett.
1969-től egy washingtoni ügyvédi irodában dolgozott, azután a kereskedelmi minisztériumban a közvetlen külföldi befektetések osztályának volt a jogtanácsosa.
1970-től az angol jegybank kormányzójának kabinetfőnöke.
1971-től a Schroders Bank munkatársa,
1986-tól 1990-ig a J. Henry Schroder Bank & Trust Co. elnök-vezérigazgatója. 1990 és 2003 között a magyarországi befektetésekkel foglalkozó Első Magyar Alapítvány elnök-vezérigazgatója.
2004-től az ELTE egyetemi tanára, nemzetközi közgazdasági jogot oktat.
A Szerdán összegyűlt Társadalompolitikai tagozat kibővített ügyvivő testületi ülésén alakították ki véleményüket, a jelenlegi politikai szituáció kapcsán.

Az MSZP jelenlegi politikáját leginkább kritizáló tagozat, most is kemény szavakkal bírálta Gyurcsány Ferencet. Úgy látják, visszalépése a kormányfői posztról, teljesen előkészítetlen volt, és eredményeként belpolitikai válság robbant ki Magyarországon.

Szociálpolitikai válasz

A tagozat szerint zavarodottság uralkodik a pártban, ami miatt egyre többen fontolgatják kilépésüket az MSZP-ből. Úgy gondolják, hogy Róna Péter olyan személyiség lenne, aki politikai stílusában ellenpontozná az eddig felmerült személyeket. A közgazdász kimondottan szociálpolitikai válaszokat adna a jelenlegi válságra.

Véleményük szerint Róna Péter esetleges miniszterelnökké választása, valamint programja végrehajtása, „nem csupán a válság kevésbé fájdalmas levezetésére adna lehetőséget, hanem emelkedő pályára állíthatná az országot. Mellesleg a szocialista pártot is kiemelné a hullámvölgyből, és akkor bizakodással várhatnánk a 2010-es választásokat.”

Előrehozott választást

Róna Péter
"A Reformszövetség programja a szegényektől a gazdagok és a tőke felé csoportosítaná át a forrásokat, és ha megvalósulnak ezek a javaslatok, akár 7-9 százalékkal is csökkenhet 2009-ben Magyarország GDP-je. A szegényektől elvett minden forintnak keresletcsökkentő hatása van, hiszen ez a réteg a pénzt fogyasztásra költi. Ezért nem helyeselhető az általános forgalmi adó - ideiglenes jelleggel - 20-ról 24 százalékra emelése sem".
Ha Róna Péter nem kap esélyt a posztra, úgy a tagozat arra az álláspontra helyezkedik, hogy a nekonzervatív-ultraliberális programok bármelyikének megvalósítását, a Fidesznek kellene felajánlani. Ez egy előrehozott választás keretében képzelik el.

Úgy gondolják ebben az esetben legalább az MSZP lehetőséget kapna arra, hogy ellenzékben újjászervezze magát, megszabaduljon a párt ultra-liberálisaitól.

Ezt a Társadalompolitikai tagozat azért tartja fontosnak, mert úgy vélik, a párt liberálisai karöltve a liberális párttal, főleg az együttkormányzások alkalmával szüntelen politikai zsarolás alatt tartották az MSZP vezetését. „Ezért a liberális szárny nagymértékben visel felelősséget az országban kialakult viszonyokért.”

Megjegyzik az óriási tét következtében, nem háríthatják el felelősségüket a miniszterelnök-jelölést végző személyek sem.

„Ha képtelenek a párt és a társadalom érdekeinek megfelelő - általunk is szorgalmazott - jelöltet megnevezni és megválasztását biztosítani, akkor maguk is érdemtelenné válhatnak, mind a párttagság mind a választók bizalmára.” – áll a közleményben.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását