2024. április 29. - Péter

Die Presse: Gyurcsány ellentmondásos

Gyurcsány Ferenc mindig is az ellentmondások embere volt, s ehhez bejelentett búcsújával is hű maradt - írta a Die Presse című osztrák konzervatív lap kommentátora az újság vasárnapi számában.
2009. március 22. vasárnap 15:22 - HírExtra
A szerző úgy ítélte meg, hogy a kormányfő azoknak a végre nem hajtott reformoknak a konzekvenciáját vonta le, amelyekre a válság sújtotta államnak égetően szüksége van. Rámutatott, hogy 2004 óta, amióta Gyurcsány a kormány élén áll, Magyarország egyre közelebb került az államcsődhöz. Végül odáig jutott, hogy kénytelen volt 25 milliárd dolláros hitelt felvenni a Nemzetközi Valutaalaptól (és az EU-tól).

"Meglehet, hogy a miniszterelnököt akadályozta a kisebbségi kormányzás korlátok közé szorított mozgáslehetősége. Ám ő maga is aláásta a politikai vezetés szavahihetőségét azzal, hogy 2006-ban pártfunkcionáriusok előtt bevallotta: a választási kampányban hazudott az embereknek a gazdasági helyzetről... A gyónás után az ország a legsúlyosabb politikai zavargásokat élte át a rendszerváltás óta. Gyurcsány szombaton maga is beismerte, hogy szavahihetősége megrendült" - írta a Die Presse kommentátora.

Szerinte a megfigyelők nem egészen akarják elhinni, hogy a miniszterelnököt valóban komoly szándék vezérli. Politikai pályafutása során ugyanis gyakorta tanúbizonyságát adta annak, hogy vonzódik a hatalomhoz. Mint amikor letaszította a trónról korábbi mentorát, Medgyessy Péter kormányfőt, hogy ő kerülhessen a kormány élére. Vagy például 2006-ban, amikor a tömegtiltakozások ellenére sem mutatott semmiféle hajlandóságot a visszalépésre.

Ki lesz az utód? - tette fel a kérdést a szerző. Egyelőre csak találgatások zajlanak a lehetséges személyekről. A szocialisták állítólag konstruktív bizalmatlansági szavazás útján akarják átadni a posztot a parlamentben. Ez azonban feltételezi, hogy már előzetesen megállapodnak a szabaddemokratákkal és a demokrata fórummal a következő kormányfőről. Lehetséges jelölt lehetne a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke, Surányi György, aki pártoktól független gazdasági szakember. De a szocialista párti Kiss Pétert és Gráf Józsefet is emlegetik. A pártelnöki tisztséget Gyurcsány most még nem kívánja feladni. A független Kurier ugyancsak beszámolt a miniszterelnök visszalépési szándékáról, de kommentárt nem fűzött az eseményhez.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását