2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Stumpf: a pártelnökség volt a lényeg

Gyurcsány Ferenc számára az volt a legfontosabb, hogy minél nagyobb támogatással válasszák pártelnökké, mert ez egy olyan biztos legitimációt ad két évig, ahonnan a politikai jövőjét újra tudja építeni - mondta Stumpf István politológus a Magyar Televízió
2009. március 22. vasárnap 13:57 - HírExtra
Stumpf István - aki a korábbi Fidesz-kormány kancelláriaminisztere volt - azt mondta: Gyurcsány Ferenc "szeretne a továbbiakban is az események meghatározó szereplője maradni".

"Nem azt tette, hogy azt mondta, hogy lemond és odaadja a lehetőséget a köztársasági elnöknek, hogy ő találjon egy konszenzusos miniszterelnököt. Ezzel esély kínálkozott volna arra, hogy esetleg a Fidesz jóváhagyását is meg lehessen szerezni, vagy a köztársasági elnök könnyebben tudott volna az ellenzék legnagyobb pártjával is beszélni erről, de ezt eleve kizárta ez a konstrukció" - mondta.

A kormányfő az MSZP szombati kongresszusán jelentette be, hogy új miniszterelnök vezetésével alakuljon új kormány. Indoklásul elmondta, hogy a reformpolitikát folytatni kell, s ha ő a változások akadálya, akkor ezt az akadályt most megszünteti.

Stumpf István kijelentette: "Gyakorlatilag Gyurcsány Ferenc felmosórongyként használta saját pártkongresszusát, és díszletként ahhoz a játszmához, amit ő kitalált, hogy most akkor két hétig találnak egy olyan embert, aki erősebb lesz, mint ő, aki jobban meg tudja majd szerezni a szocialisták támogatását meg a liberálisokét. Hogy megtaláljon egy olyan embert, aki ki tudja elégíteni Fodor Gábor igényeit, meg aki ki tudja elégíteni azt a szociális érzékenységet", amit Gyurcsány Ferenc a pártjában nem tudott.

Hozzátette: szinte minden területen átfogó átalakításokra lenne szükség. "Ahhoz, hogy ebből a helyzetből Magyarország kinövekedhessen, ahhoz egy széles, átfogó, új államépítésre, új nemzetstratégiára, a gazdaság dinamizálására, az alrendszerek átalakítására lenne szükség, egy nagyon mélyreható reformra.

"Ez szerintem ilyen támogatottsággal még ha sikerül (...) a befektetők szempontjából hiteles embert találni, az legfeljebb a pénzügyi krízis elodázásában játszhat fontos szerepet, meg esetleg a forinttal kapcsolatos spekulációkat tudja féken tartani, ami nem egy utolsó dolog, de azt gondolom, hogy ezt az embert sem lesz könnyű megtalálni" - jelentette ki.

Mint mondta, véleménye szerint "ez csak egy elhalasztása annak a történetnek, ami előbb-utóbb elvezet az előre hozott választásokig".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását