2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Békesi: nem kértek fel a szerepre

Békesi László szerint a jelenlegi helyzetben az MSZP-ből vagy a szocialisták szűk köréből jelölhetnek ki miniszterelnököt, úgy, hogy csak egy egészen keveset módosítanak a kormány programján – a Horn-kormány volt pénzügyminisztere a Nap-kelte vasárn
2009. március 22. vasárnap 13:48 - HírExtra
Békesi László „ügyes taktikai húzásnak” nevezte Gyurcsány Ferenc lépését, hogy új kormányt és új miniszterelnököt javasolt. Szerinte ezzel Gyurcsány Ferenc egyrészt nem várta meg azt az elkerülhetetlennek látszó forgatókönyvet, hogy a gazdasági válság maga alá temeti az országot és a hatalmon lévő miniszterelnököt, másrészt pedig esélyt adott magának, hogy túlélje ezt a krízist.

A Reformszövetség gazdaságpolitikai munkacsoportját vezető közgazdász úgy vélte, hogy most „teljesen ex-lex állapot van” és több forgatókönyv is elképzelhető. Békesi László egy három ismeretlenes egyenlethez hasonlította a jelenlegi helyzetet, amelyben csak azt tudni, hogy Gyurcsány Ferenc és az MSZP a meghatározó.

Mint mondta, az MSZP diktál és ezen belül is Gyurcsány Ferenc az erős ember, hiszen látványosan megerősödött a pártban.

Békesi László szerint ilyen körülmények között „vagy az MSZP-ből vagy a nagyon szűk körből jelölnek ki egy miniszterelnököt” és „valami icipicit módosítgatnak” a programon, ami a 2009-es pozíciók javításához elég lehet.

Úgy vélte, a kérdés csak az, hogy ezt az SZDSZ illetve az MDF hajlandó-e megszavazni.
A közgazdász azt mondta, jelenleg nem lát olyan programot és személyt, aki az MSZP-frakciónak és SZDSZ-nek, illetve az MDF is jó, de el tudja képzelni, meg fogják keresni. „Ilyenkor bárkit elő lehet rángatni, ambíciók meg mindig vannak, nem hiszem, hogy ez lesz a szűk keresztmetszet” – fogalmazott Békesi László, aki azt mondta, őt nem kérték fel.

Mint mondta, megalkuvásra késztetheti az SZDSZ-frakciót és az MDF függetlenjeit is, hogy az előre hozott választáson kiesnének a parlamentből, kompromisszum esetén viszont még egy évig bent maradnak az Országgyűlésben.

Szerinte a lehetséges forgatókönyvek közül három dolog dönt: az MSZP képes lesz-e egy olyan programban megegyezni, ami az ország érdekeit szolgáló fordulatot megalapozza, találnak-e embert, aki ezt a nehéz feladatot egy évre vállalja „kvázi strómanként” úgy, hogy a háttérből az MSZP és ezen belül Gyurcsány Ferenc irányít, és ehhez sikerül-e megteremteni a parlamenti többséget.

Megjegyezte: a Fidesznek nem érdeke, hogy egy népszerűtlen programmal bárkit is pajzsra emeljen, ők várják a következő választásokat bármikor is legyenek.
Békesi László úgy vélte, hogy a Reformszövetség javaslatainak ütemezésén már most változtatni kellene, mert azóta is romlott a gazdasági helyzet, így a 2009-re tervezett 350 milliárd forintos megtakarítás helyett 500 milliárd kell.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását