2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Fodor: nem törekszünk koalícióra

Elkötelezett reformpolitikát támogat az SZDSZ, de nem törekszik semmiféle koalícióra - jelentette ki Fodor Gábor, a párt elnöke a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában vasárnap reggel.
2009. március 22. vasárnap 13:09 - HírExtra
Gyurcsány Ferenc felelős és helyes döntést hozott. "Szükség volt erre a lépésre, mert egy olyan súlyos bizalmi és hitelesség válság alakult ki Magyarországon jó ideje már, amin változtatni kellett" - mondta.

A kormányfő az MSZP szombati kongresszusán jelentette be, hogy új miniszterelnök vezetésével alakuljon új kormány. Indoklásul elmondta, hogy a reformpolitikát folytatni kell, s ha ő a változások akadálya, akkor ezt az akadályt most megszünteti.

Fodor Gábor szerint ezt az alkalmat lehetőségként kell megélnünk, amikor egy jó program mellett tudni kell felsorakozni és kell tudni találni olyan miniszterelnököt, aki alkalmas arra, hogy visszaszerezze a kormány elveszett hitelét. "Ha ezt meg lehet csinálni, az SZDSZ biztos, hogy mögé tud állni egy jó programnak és egy jó személynek".

Hozzátette: a kormány körül kialakult hitelességi válságot egy új miniszterelnök, "egy új, értelmes kormányprogram" feloldhatja. "Én látok erre esélyt, hogy ilyen kialakuljon, Magyarországnak biztos, hogy ez lenne az első számú érdeke" - mondta.
Kijelentette, hogy véleménye szerint kell a kormányprogramról és a miniszterelnök személyéről is beszélni.

"Programról azért kell, mert csak olyan politika támogatható részünkről, ami elkötelezett reformpolitika, ez szolgálja most az ország érdekeit" - mondta. Hozzátette: nem világos, hogy milyen program mellett elkötelezett a szocialista párt ebben a pillanatban, "és ennek ki kell derülnie".

Mint mondta, természetesen a miniszterelnök személye is nagyon fontos, mert a személynek kell a politikát hitelesítenie. "Ezekről kell tárgyalnunk" - mondta.
Fodor Gábor kifejtette: személyes véleménye az, hogy "az SZDSZ-nek nem kell koalíciót alkotni és nem is törekszünk semmiféle koalícióra, mi nem akarunk bársonyszékeket". Az a véleménye, hogy miniszteri széket nem szabad vállalni, "de oda kell állni egy megoldás mellé".

Az SZDSZ elnöke azt szeretné, ha a Fidesz hétfőn nem nyújtaná be javaslatát a parlament feloszlatására. Meg kéne várni a következő két hetet, hátha születik megoldás. Ha nem, akkor úgyis le kell mondania a kormánynak - mondta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását