2024. április 28. - Valéria

2010-re a Jobbik a parlamentben?

Nagyobb volt a füstje, mint lángja - írhatnánk, ha egy mondatban akarnánk összegezni a botrányoktól túlfűtött, ám a választókat elenyésző számban megérintő ferencvárosi választások történéseit. A legnagyobb hír ezzel kapcsolatban, hogy ha a Jobbik így fol
2009. január 12. hétfő 18:19 - Pásztor Balázs
A közöny páncélja

Hiába a hamisítás, az óriásplakátok, gyűlések, szlogenek, „törvényellenességek” és egyéb botrányok - az embereket már semmi nem érinti meg. A politikának sikerült eljutnia arra a pontra, hogy bármit is csinál, az átlagember otthon marad, és hangosabbra tekeri a Barátok Köztöt, csak hogy a kint tomboló őrületet kizárja. Teszik ezt azért, mert nem akarnak belekeveredni az egyre több mentális vért kívánó harcokba, ahogy történt ez a ferencvárosi választásoknál is. Hiszik, hogy a közöny páncélja megvédi őket, pedig végső soron a politika is beleszól abba, hogy menyibe kerüljön egy liter tej.

A választásra jogosultak egynegyede sem jelent meg tegnap az urnáknál - ami még a magyarországi átlagot tekintve is siralmas - így az eredmény érvénytelen lett. Ezt nem lehet a szmogrendeletre fogni - amivel próbálkozott a Fidesz jelöltje - hisz annak ellenére boldog boldogtalan - vagy inkább páros-páratlan rendszámú - furikázott az utakon. A nagy hideg már inkább lehet érv, bár ha valaki úgy gondolja, hogy tényleg van miért letotyognia pár utcát, akkor azt a fagy sem tartja vissza. De nem gondolták.

Okok, eredmények

Gegesy Ferenc kilépett az SZDSZ-ből és visszaadta mandátumát - bár a továbbra is maradt a Ferencváros polgármestere - így időközi választásokat kellett kiírni a budapesti 12-es számú országgyűlési egyéni választókerületben, vagyis a Ferencvárosban. Tomcat a Zöldpárt színeiben próbált fénymásolóval kopogtatócédulákat hamisítani, amibe beszállt a MIÉP és az MDF is - így őket kizárták részvételből. Hatan maradtak végül versenyben, akik közül mindössze hárman szereztek értékelhető eredményt.

A Fidesz Bácskai Jánossal besöpörte a szavazatok - összesen 8005 voks - 59 százalékát, amivel toronymagas verte a mezőnyt. Ez azért annak is köszönhető, hogy egyrészt a Gegesy-felé való rokonszenvük, másrészt a botrányoktól való nagyobb elzárkózásuk miatt a baloldali választók nagyrésze otthon maradt. Szijjártó Péter szerint a ferencvárosiak nyilvánvalóvá tették, hogy komoly változást akarnak és a Fidesz megtiszteltetésnek veszi, hogy ezzel a változtatással őket akarják megbízni.

Az MSZP Bánsághi Tamással 23 százalékot tudhat magáénak, ami édeskevés a győzelemhez, és még csak háromszor se több mint a Jobbik eredménye. Burány Sándor szerint az alacsony részvétellel a nemtetszésüket fejezték ki a ferencvárosi választópolgárok az ajánlószelvény-gyűjtéssel kapcsolatos botrány miatt.

Erősödik a szélsőjobb, eltűnik az SZDSZ

A másik négy párt még annyi szavazatot sem ért el, amennyi ajánlószelvényt összegyűjtött - vagyis 750-et - ami azért valljuk be: szégyen és gyalázat. Közülük mégis kiemelkedik a Jobbik Szegedi Csanáddal, aki 8,5 százalékot gyűjtött a szélsőjobb pártnak. Ez ugye jóval több, mint amennyi a parlamentbe kerülés szükséges, és ha a párt tartani tudja ezt az arányt, akkor pár év múlva tényleg harmadik erőként funkcionálhatnak. A párt országos alelnöke szerint három lehetséges választás előtt állnak az emberek az országban: az eddig is megszokott kisebb vagy a nagyobb rosszat választják, vagy a magyar nemzeti sorskérdésekben mindig határozott álláspontot képviselő Jobbikot. Szegedi hozzátette, hogy külön öröm számukra, hogy az "SZDSZ megszűnt létezni".

Pedig a szabaddemokraták is elérték az 5%-ot, ami bár John Emese szánalmas megszólalása szerint jobb, mint a közvélemény-kutatások eredményei, ám még így is a csődöt jelenti az SZDSZ számára, aki elsősorban a fővárosból szerzi a híveit. Bár itt valószínűleg fokozottan játszhatott szerepet Gegesy személye, de ha az SZDSZ így folytatja tovább, akkor jövőre nem lesz parlamenti párt. A humanisták 4, a kommunisták 1 százalékot szereztek, ami továbbra is elhanyagolható, így csak a nagyobb pártoktól vesznek el szavazatokat.

Az MDF a rendőrségen tett feljelentéssel fejezte ki elégedetlenségét a ferencvárosi jelölő eljárás miatt, a ferencvárosi lakosok pedig az otthonmaradásukkal jelezték nemtetszésüket - szólt Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője. Mindeközben a Political Capital a Fővárosi Választási Bizottsághoz fellebbez, mivel szerintük a választókerületek ma már nincsenek egyenlően felosztva, így egy ferencvárosi szavazat például két emberével ér fel, ha a legnépesebb választókörzetet nézzük.

Hogy ez előfutára volt-e az EP vagy az elkövetkező parlamenti választásoknak vagy sem, az még politológusi körükben sem eldöntött tény, ám annyi bizonyos, hogy megmutatta a társadalom politikához való hozzáállását - vagyis inkább elfordulását -, amin ha nem próbálnak meg változtatni, akkor a politikusok könnyen üres terekhez és jegenyefákhoz szónokolhatnak majd.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását