2024. május 12. - Pongrác

Ma lesz a választás a Ferencvárosban

Időközi választást tartanak ma a 12.országgyűlési egyéni választókerületben; ha az első forduló nem lesz érvényes, két hét múlva járulhatnak újra az urnákhoz a ferencvárosi választópolgárok.
2009. január 11. vasárnap 09:34 - Hírextra
Várhatóan éjfélkor már lehet előzetes eredmény, de mindez függ a részvételi aránytól, ami becslések szerint nem éri majd el az 50 százalékot, és akkor érvénytelen lesz a választás első fordulója. Ebben az esetben a második fordulóban mind a hat jelölt újra indulhat.

Amennyiben a választópolgárok több mint 50 százaléka elmegy szavazni és azoknak több mint fele egy jelöltre adja le voksát, akkor eredményes a választás. Ha viszont érvényes, de eredménytelen, akkor az első fordulóban 15 százalékot elért jelöltek, de legalább három indulhat a második fordulóban két hét múlva.

Az első fordulóban hat jelölt indul.
A ferencvárosi választópolgárok 13 helyen, zömmel önkormányzati intézményekben - iskolákban, művelődési intézményekben, a polgármesteri hivatal kihelyezett épületeiben - összesen 37 szavazókörben adhatják le voksaikat reggel 6 órától 19 óráig.

A választásra a központi költségvetésből hét és fél millió forintot kapott a helyi választási iroda, amihez az önkormányzat további húszmillióval járult hozzá.

A ferencvárosi időközi választás esetén a kampánycsendre vonatkozó rendelkezések ugyanazok, mint az országos választáson, azaz a kampány a választás kitűzésétől a szavazást megelőző nap nulla óráig tartott, az után a szavazás befejezéséig kampánycsend van. A kampánycsend megsértésével kapcsolatos szankciókról a törvény nem rendelkezik.

Az a körülmény, hogy a szavazást megelőző nap, azaz szombat, a korábbi rendelkezésekkel ellentétben mégis munkaszüneti nap volt, a szavazás lebonyolításában semmiféle változást nem okoz.

Az időközi választás lebonyolításában több százan működnek közre: mind a 37 szavazatszámláló bizottságban van átlagosan 8-10 ember, továbbá van 37 jegyzőkönyvvezető és a polgármesteri hivatalban további 40 ember, aki választási ügyekkel foglalkozik.

A rendőrséggel folyamatos kapcsolatban van a helyi választási iroda.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását