2024. április 28. - Valéria

Megszólalnak a pártok a ferencvárosi választásról

Érvénytelen a ferencvárosi időközi választás első fordulója, miután vasárnap este hét óráig nem jelent meg az urnák előtt a választásra jogosultak fele. A szavazatok több mint felét az előzetes eredmények szerint a Fidesz-KDNP jelöltje, Bácskai János kapt
2009. január 12. hétfő 07:22 - Hírextra
A főváros 12-es számú országgyűlési egyéni választókerületének szavazóköreiben 8.084-en jelentek meg. (Ez a 31.058 választópolgár 25,91 százaléka.) 8.005-an szavaztak érvényesen. A választás érvényességhez 50 százalékos részvétel kellett volna, így a két hét múlva tartandó második fordulóban újra indulhat mind a hat jelölt.

Az MTI-nek átadott adatlap szerint a legtöbb szavazatot, 4.697-et Bácskai János, a Fidesz-KDNP jelöltje kapta (58,67 százalék). Második az MSZP jelöltje, Bánsághi Tamás lett 1.850 szavazattal (23,11), míg a harmadik a Jobbik jelöltje, Szegedi Csanád 681 vokssal (8,5 százalék). Negyedik lett az SZDSZ jelöltje, John Emese 419 szavazattal (5,23 százalék), ötödik Várady Tibor, a Humanista Párt jelöltje 295 vokssal (3,68 százalék), míg Paulik Péter, a Magyar Kommunista Munkáspárt jelöltje 63 szavazatot kapott (0,78 százalék).

Szijjártó Péter szerint a ferencvárosiak nyilvánvalóvá tették, hogy komoly változást akarnak és a Fidesz megtiszteltetésnek veszi, hogy ezzel a változtatással őket akarják megbízni. A Fidesz szóvivője hozzátette: köszönetet szeretnének mondani azoknak az embereknek, akik a nagy hideg és a - mindenfajta jogszabályi megalapozottság nélkül elrendelt - szmogriadó ellenére elmentek szavazni és elmondták a véleményüket. Szijjártó Péter reményét fejezte ki, hogy két hét múlva még többen voksolnak majd.

Az MSZP szerint az alacsony részvétellel a nemtetszésüket fejezték ki a ferencvárosi választópolgárok az ajánlószelvény-gyűjtéssel kapcsolatos botrány miatt - mondta Burány Sándor. Az MSZP fővárosi elnöke nem értett egyet azzal a felvetéssel, hogy a kormányzati politikával való elégedetlenséget fejezheti ki az, hogy MSZP jelöltjére jóval kevesebben szavaztak, mint a fideszére. Úgy vélte, az alacsony részvétel miatt összehasonlíthatatlanok az arányok. Burány Sándor szerint az előzetes eredményekből az látszik, hogy elsősorban a radikális és a szélsőjobboldali szavazók tartották ezt a választás fontosnak, ennek tudható be a Jobbik harmadik helye.

Szegedi Csanád szerint a ferencvárosi választók történelmet írtak, mert bebizonyosodott, hogy a fővárosban is harmadik erővé vált a Jobbik. A párt ferencvárosi jelöltje elmondta, külön öröm a számukra, hogy az eredmény alapján kijelenthető: az "SZDSZ megszűnt létezni". A párt országos alelnöke szerint három lehetséges választás előtt állnak az emberek az országban: az eddig is megszokott kisebb-, vagy a nagyobb rosszat választják, vagy a magyar nemzeti sorskérdésekben mindig határozott álláspontot képviselő Jobbikot.

A politikusokat és a sajtót erősen foglalkoztatta az időközi választás, de a szavazókat kevésbé - reagált John Emese az MTI-nek. Az SZDSZ jelöltje hozzátette: a nagyon alacsony részvétel mellett az időközi választáson megerősödött a szélsőséges párt. John Emese véleménye szerint az viszont látható, hogy az alacsony részvétel és a választások körül kialakult helyzet ellenére az SZDSZ a közvélemény-kutatások eredményeinél jobban szerepelt.

Várady Tibor szerint a Humanista Pártra szavazó emberek hangja erősödni fog a második fordulóban és megduplázzák az eredményt. A párt jelöltje az MTI-nek azt mondta, gratulálnak a ferencvárosiaknak, hogy feltörték a jeget és a párt 3,68 százalékot ért el. Ez nagyon biztató eredmény - közölte. Véleménye szerint az alacsony részvétel bebizonyította, hogy az emberek többségének elege van a jelenlegi politikából. A kiábrándultakhoz szólunk, megmutatjuk hogy nem csak a korrupt parlamenti pártok és a szélsőjobboldal között lehet választani, van humanista alternatíva is - fogalmazott.

Paulik Péter szerint a két nagy párt vetélkedésének és az általuk gerjesztett feszültségnek köszönhető, hogy érvénytelen lett a ferencvárosi időközi országgyűlésiképviselő-választás. A Magyar Kommunista Munkáspárt jelöltje azt mondta, az eredmény az ország megosztottságát tükrözi és az emberek nem látják a kiutat.

Az MDF a rendőrségen tett feljelentéssel fejezte ki elégedetlenségét a ferencvárosi jelölő eljárás miatt, a ferencvárosi lakosok pedig az otthonmaradásukkal jelezték nemtetszésüket - reagált Herényi Károly, a párt elnökhelyettese az érvénytelennek bizonyult vasárnapi választás részvételi arányára az MTI-nek.

Ferencvárosban azért kellett időközi választást tartani, mert Gegesy Ferenc (SZDSZ) polgármester tavaly szeptember közepén lemondott parlamenti mandátumáról, amelyet a 2006-os választáson szerzett a budapesti 12-es számú országgyűlési egyéni választókerületben.

Korábban a helyi választási bizottság Jobbik által delegált tagja hívta fel a sajtó figyelmét arra, hogy az MDF ajánlószelvényeinek jelentős része álláspontja szerint fénymásolt hamisítvány. Az Állami Nyomda szakértői azt állapították meg, hogy három párt - az MDF, a MIÉP és a Magyar Szociális Zöld Párt - által leadott összes ajánlószelvény 73 százaléka valóban hamis. Ezért e három párt jelöltjei nem indulhattak az időközi választáson.

Politológusok szerint a botrányokkal tarkított kampány is hozzájárult a kisebb részvételhez, ennél fogva sem az alacsony részvétel, sem a pártok sorrendje nem meglepő - mondták a választás eredményéről egybehangzóan az MTI-nek, de míg Kiszelly Zoltán szerint a pártok a következő uniós és országgyűlési választásokra nézve tanulságokat vonhatnak le a voksolásból, addig Juhász Attila azt mondta: az időközi választásokból nem lehet általános következtetéseket leszűrni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását