2024. április 28. - Valéria

Fellebbezés Ferencvárosban

A Fővárosi Választási Bizottsághoz fellebbez a Political Capital (PC), mert álláspontja szerint a ferencvárosi választási bizottság nem vizsgálta érdemben a névjegyzék ellen benyújtott kifogásukat - közölte a politikai elemző cég hétfőn az MTI-vel.
2009. január 12. hétfő 11:03 - Hírextra
A PC és egy magánszemély a vasárnapi ferencvárosi időközi választás névjegyzéke ellen nyújtott be kifogást az egyéni választókerületi választási bizottsághoz, mert úgy látták, hogy az Országgyűlés mulasztása miatt a jelenlegi választókerületi beosztás súlyosan aránytalan. A PC vasárnapi közleményében arra mutatott rá, hogy a ferencvárosiak szavazatának súlya például több mint kétszer annyit ér, mint a legnagyobb választókerületekben lakó választópolgároké.

A PC szerint a névjegyzékek lezárása és hitelesítése olyan választókerületi beosztásra vonatkozó szabályok alapján került megállapításra, amelyek - az Alkotmánybíróság 2005-ös határozata szerint - sértik az egyenlő választójog alkotmányos alapelvét: a ferencvárosi mandátum sorsáról - a szombaton 16 órakor lezárt névjegyzék szerint - 31.058 szavazó dönt, míg a legnagyobb létszámú választókerületekben a 67 ezret is meghaladja a választásra jogosultak száma. A PC szerint az aránytalanság politikai kockázatot jelent a soron következő általános országgyűlési választásokra nézve.

A kezdeményezők kifogásuk elbírálása kapcsán "minimálisan" arra számítottak, hogy a választási bizottság, vagy legalább a bíróság kimondja az egyenlő választójog elvének sérelmét. Ez - álláspontjuk szerint - a jelenleginél világosabb helyzetet teremtene, és cselekvésre ösztönözheti az Országgyűlést.

A ferencvárosi helyi választási bizottság még vasárnap egyhangú döntésével elutasította a kifogást. Mint a határozat indoklásában írták, a választási eljárásról szóló törvény szerint a választás kitűzésétől a szavazás napjáig nem lehet település, választókerület és szavazókör határát megváltoztatni. Márpedig az Országos Választási Bizottság szeptember 30-án írta ki az időközi választást a Budapest 12. számú országgyűlési egyéni választókerületben. A kifogást elbíráló választási bizottság szerint a szavazókörök kialakítása a hatályos jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően történt.

A Political Capital hétfőn közleményben tudatta: az illetékes választási bizottság eljárása "az alapjogi probléma vizsgálatára nem terjedt ki", és az, hogy jogszabálysértés hiányában utasították el a kifogást, "nem jelent érdemi választ a Political Capital Institute által felvetett problémára".

"Nem vitatható, hogy az illetékes választási bizottság a hatályos jogszabályok szerint járt el" - írták, és hozzátették: a határozat azonban olyan jogszabályokon alapul, amelyek sértik az egyenlő választójog alkotmányos alapelvét; holott "a kezdeményezők éppen ebből az okból nyújtották be kifogásukat".

A kezdeményezők a Fővárosi Választási Bizottsághoz fellebbeznek, szükség esetén pedig a Fővárosi Bírósághoz, az Alkotmánybírósághoz, illetve az illetékes nemzetközi fórumokhoz fordulnak jogorvoslatért. A kezdeményezők célja továbbra is az, hogy az Országgyűlés az Alkotmánybíróság határozatának megfelelően teremtse meg a törvényi garanciáit a népességmozgások választókerületi követésének.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását