2024. április 28. - Valéria

Kínai könyvek és az amerikai irodalom sztárja megérkezett

Április 24-én délután háromkor megnyitotta kapuit a XV. Könyvfesztivál. Több mint harminc országból hatszáz kiállító, és a becslések szerint 40-50 ezer kötet várja a látogatókat egészen vasárnapig. A könyves seregszemlét új helyszínen, a Millenáris Park 1
2008. április 25. péntek 16:28 - Malina Adrienn
A Könyvfesztivál díszvendége ebben az évben Kína, díszvendég-írója pedig a mai amerikai irodalom sztárja, Bret Easton Ellis. A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a nemzetközi könyves világ jegyzett eseménye, a térség meghatározó szakmai és kulturális fóruma. A jubileumi évben új helyszínre költözött a Fesztivál. A tavalyinál jóval nagyobb területen, a budai Millenáris Park két épületében, a Teátrumban és a mellette fekvő füves réten félezer könyves stand és 250 program várja az érdeklődőket. Az új helyszín lehetőséget ad a fesztiválon résztvevő könyvek tematikus, koncentrált bemutatására is.



A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált a Frankfurti Könyvvásár Igazgatóságának, mindenekelőtt Peter Weidhaasnak a szakmai segítségével indították útjára, 1994-ben. A világ legjelentősebb, a könyvkiadás nemzetközi trendjét esztendőről-esztendőre döntő mértékben befolyásoló frankfurti rendezvény vezetője nyugdíjba vonulása után azzal tisztelt meg bennünket, hogy a világ szinte minden meghatározó vásárának nemet mondva tanácsadói feladatot egyedül a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon vállalt. Peter Weidhaasnak nemcsak a magyar könyvkultúra segítésében vannak elévülhetetlen érdemei, de nagymértékben neki is köszönhető, hogy az 1999-es frankfurti magyar díszvendég-bemutatkozás óta a kortárs magyar irodalom nemzetközileg a német nyelv közvetítésével vált ismertté és elismertté.

Bret Easton Ellis
1964-ben született, s a vermonti Bennington College-ban tanult, amikor megjelent első könyve, a Nullánál is kevesebb, melynek fiatal hősei drogoznak, buliznak, s érzelmek nélkül elégítik ki akár erőszakos vágyaikat is. Ezzel a regénnyel Ellis egy csapásra a később X nemzedéknek elkeresztelt új generáció kultikus írója lett, magazincímlapokon szereplő celebritás és egy akkoriban induló új írócsoport, a „kölyökfalka” vezére. Ellis kultikus író, akinek minimalista stílusát sokan próbálják utánozni világszerte. Több regényéből készült film: 1987-ben a Nullánál is kevesebb, 2000-ben az Amerikai Psycho, 2002-ben A vonzás szabályai filmváltozata készült el.
Könyvfesztivál hagyományosan a Könyv és a Szerzői Jog Világnapja jegyében nyílt meg. Lengyelország, Franciaország, Olaszország, Németország, Oroszország, Spanyolország és Kanada nagy sikert aratott vendégszereplése után idén a földkerekség legnépesebb, s nem csak gazdasági téren, de könyvkultúrájában is hihetetlen léptékkel fejlődő országa, Kína a díszvendég.

A sok ezer éves kultúrával rendelkező ázsiai ország napjainkban a világ könyvkiadásának is egyik legmeghatározóbb állama, az egy évben megjelenő kb. 1,2 millió új könyvnek közel 20 %-át Kínában nyomtatják. A kínai partnerek nem légüres térbe érkeznek Magyarországra, hiszen a magyar kiadók ebben az esztendőben is rendkívül vendégszeretőnek bizonyultak. Közel félszáz különböző műfajú kötet megjelentetését időzítették az alkalomra, a modern kortárs kínai irodalom fordításait, köztük a kínai Nobel-díjas regényét, a 40 kortárs kínai novellistát felvonultató kötetet, a kínai könyvpiac legfrissebb sikerszerzőinek alkotásait, a kínai kultúrát, tudományt, művészetet bemutató összefoglaló köteteket, útikönyveket és kínai térképeket egyaránt. A kínai díszvendégség fontos része, hogy nagyszabású fotókiállítás mutatja be, miként készülnek a pekingi Olimpiára, és a Fotográfusok Háza a legismertebb magyar fotósok Kínáról szóló tárlatával viszonozza ezt a gesztust.

A Könyvfesztivált Hiller István oktatási és kulturális miniszter Wu Shu-Lin, a kínai sajtót és könyvkiadást irányító miniszter-helyettes társaságban nyitotta meg csütörtök délután.



A jubileumi Könyvfesztiválra rekordszámú külföldi szerző jött el, a díszvendég Kína alkotói mellett jeles írók vesznek részt irodalmi programokon, könyvbemutatókon, olvasnak fel műveikből. A 150 külföldi között különösen hangsúlyos lesz a kortárs orosz, spanyol, román, német, osztrák és svájci jelenlét. A Könyvfesztivál kedves színfoltja, hogy az osztrák és svájci íróválogatott megmérkőzik a magyar írók csapatával, nemcsak a futballpályán, hanem az idei Európa Bajnokság jegyében közös irodalmi esten is.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását