2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

A kardántengely fontossága mezőgazdasági gépeknél

A cikkben a kardántengely fontosságára és funkcionalitására igyekszünk rámutatni a mezőgazdasági gépek működése szempontjából. Megnézzük továbbá azt is, hogy milyen alkatrészek kellhetnek a problémamentes működéshez.
2023. március 18. szombat 11:26 - HírExtra

Miért elképesztően fontos a kardántengely megfelelő működése?

Nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy mezőgazdasági gépek egyik legfontosabb alkatrészéről van szó. Jellemzően a motor és a hajtómű között helyezkedik el, és lehetővé teszi a forgómozgás átvitelét ezek között az egységek között.

Nem a véletlen műve tehát, hogy például a Ferwant Kft oldalán a kardántengely rendkívüli módon keresett. Ennek a megkerülhetetlen alkatrésznek a meghibásodása vagy rossz működése súlyos következményekkel járhat, beleértve a gép nem megfelelő üzemelését, bármilyen balesetet vagy sérülést.

Nélkülözhetetlen tehát az a funkciója, hogy átvigye a forgómozgást az első hajtóműtől a hátsó hajtóműig, így lehetővé téve a mezőgazdasági gépek mozgatását. Emiatt kell komolyan venni a beszerzését is. 

Mi mindenre javasolt odafigyelni a kardántengely keresésekor?

Az átvitelnél figyelembe kell venni a tengely hosszát és szögét, hogy az megfelelő módon és biztonságosan működjön. Ha a szög túl nagy, a tengely meghibásodhat, és a gép elromolhat. Amennyiben túlságosan rövid, akkor a munkagép nem tud megfelelően mozogni, ami szintén problémát okozhat.

Hozzá kell tenni, hogy a kardántengely funkciója nem kizárólag a mozgatásnál játszhat szerepet. Ezzel együtt más mezőgazdasági műveletek végrehajtásában is lényeges lehet a rendelkezésre állása.

Beleértve többek között a kombájnokkal való aratást, az ágyások előkészítését, a szántást és a boronálást, valamint az állatok takarmányozása kapcsán a különféle munkálatokat. Emiatt még inkább lényeges, hogy alkalomadtán a megfelelő alkatrészeket pótolni lehessen.

Milyen alkatrész igénnyel járhat a speciális eszköz zavartalan működtetése?

Sokféle méretű és típusú alkatrész kapcsolódhat a kardántengely működéséhez, amiket a gépek különböző feladatokra való alkalmassága szerint javasolt megválasztani. Ide tartoznak például a tengelyek, a csuklók, az egységek, a fogaskerekek és a tengelykapcsolók. 

A megbízható működés biztosítása érdekében az alkatrészeknek erősnek, strapabírónak kell lenniük, és a terheléstől függően minőségi anyagokból kell készülniük. Az egyes alkatrészek mérete és típusa a kardántengely hosszával és szögével összhangban kell legyen.

Az újabb mezőgazdasági gépek gyakran számítógépes vezérlőrendszerekkel vannak felszerelve, amelyek figyelmeztetik a gép vezetőjét, ha valami nincs rendben. Összegzésként le lehet tehát szögezni, hogy rendkívül fontos eszközről van szó, amit érdemes tudatosan megválasztani a mezőgazdasági munkák kivitelezéséhez.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását