2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Így mennek előre a románok

A kormánytöbbség szavazataival elfogadta a bukaresti képviselőház kedden az igazságügyi reformcsomag első törvénytervezetét, amely a bírák és ügyészek szakmai szervezete, a Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) működését szabályozza.
2022. szeptember 20. kedd 15:28 - HírExtra

Az igazságügyi minisztérium által kidolgozott jogszabálycsomag az indoklás szerint a Románia által átvett nemzetközi jogelveket, valamint az európai intézmények - az Európai Bizottság, az Európa Tanács (ET) alkotmányjogi konzultatív testületeként működő Velencei Bizottság, valamint az ET korrupcióellenes szakértői csoportja, a GRECO - által megfogalmazott elvárásokat akarja életbe léptetni. A jogalkotók másik célja az, hogy kijavítsák azokat a - nyugati partnerek által bírált - törvénymódosításokat, amelyeket 2017-2018-ban, a később korrupcióért bebörtönzött Liviu Dragnea akkori szociáldemokrata pártelnök regnálása idején fogadott el a bukaresti parlament.
    
A CSM működését, az igazságszolgáltatás megszervezését, valamint a bírák és ügyészek jogállását szabályozó három törvény módosítására Románia a nemzeti helyreállítási és ellenállóképességi tervben (PNRR) is kötelezettséget vállalt, tehát az igazságügyi reformcsomag hatályba léptetésétől is függ, hogy Románia lehívhatja-e az uniós helyreállítási alapban számára elkülönített 29,2 milliárd eurót.
    
Stelian Ion volt igazságügyi miniszter, az ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselője élesen bírálta a - Szociáldemokrata Párt (PSD), a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) alkotta - nagykoalíció reformelképzelését, amely szerinte a 2000-es évek elejét idéző központosított hatalmi rendszert hozná vissza a román igazságszolgáltatásba. Ludovic Orban - a PNL-ből kilépett, ellenzékben politizáló - volt miniszterelnök szerint a törvény "inkvizítorrá" teszi a CSM-t, holott az alkotmány szerint az a szerepe, hogy "az igazságszolgáltatás függetlenségének őre" legyen.
    
Az ellenzéki pártok másik kifogása az volt, hogy a kormánytöbbség a parlamenti vitával nem várta meg, hogy a Velencei Bizottság véleményezze a bukaresti igazságügyi minisztérium által kidolgozott igazságügyi törvénycsomagot.
    
Gabriel Andronache liberális frakcióvezető, az igazságügyi törvényeket előkészítő parlamenti különbizottság elnöke szerint senki sem vádolhatja a kormánypártokat azzal, hogy a szakma megkérdezése nélkül, előkészítetlenül vitték a parlament elé az igazságszolgáltatás reformterveit: ezekről két évig folyt közvita, a szaktárca pedig beépítette a törvénytervezetekbe a mérvadó szakmai testülettől érkezett, többségi támogatást élvező javaslatok többségét.
    
Az igazságügyi törvénycsomag első tervezetét 191 szavazattal, 83 ellenében fogadta el a bukaresti képviselőház, a jogszabály végső formájáról azonban a kétkamarás parlament szenátusa fog dönteni.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását