2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Nyári gumiabroncs kisokos: minden, amit tudni érdemes

Napjainkban számos tévhit kering körbe az autótulajdonosok körében, amikor a nyári abroncsokól van szó. Az autógumikról azonban sosem lehet eleget beszélni, miután az autó egyik legfontosabb elemei közé tartoznak. Lássuk, melyek a leglényegesebb tudnivalók a nyári gumikkal kapcsolatban.
2022. augusztus 10. szerda 15:45 - HírExtra

Mikor kell lecserélni nyári gumikat?

Nyári gumikat leginkább két okból szoktak cserélni: amikor eljön a tavasz, vagy ha az adott abroncsszett már teljesen elhasználódott. Előbbi esetében a bűvös 7-es szabályt érdemes követni: vagyis ha a hőmérséklet tartósan 7 Celsius fok felé emelkedik, elérkezett az ideje a váltásnak.

A nyári gumik kopottságát legegyszerűbben úgy tudjuk ellenőrizni, ha megvizsgáljuk az abroncsokon a mintázatokat és azok mélységét. A TWI (tread wear indicator) egy „kitüremkedés” a gumin, ami azt jelzi, hogy az autógumik milyen állapotban vannak. Ezt érdemes rendszeresen ellenőrizni. Ha a TWI egyre jobban látható és érezhető, hogy a barázdák nem elég mélyek, akkor elérkezett a csere ideje.

A törvény szerint az abroncsok barázdamélységének minimálisan 1,6 mm vastagnak kell lenniük. Mezey Tamás, az Autógumi Pláza társtulajdonosa azonban azt mondja, hogy már 2 mm-nél lecseréljük le a nyári gumikat. Ezen értéknél ugyanis a kerekek már nem fognak a fékezések során úgy, ahogy kellene. Emellett abban az esetben is érdemes lecserélni őket, ha több éven keresztül csak állnak a garázsban – az abroncsok ugyanis idővel elöregednek. A már legalább 5 éve nem használt autógumikat már fel sem érdemes tenni a járműre.

Milyen jelzések találhatók az abroncson?

Mind a nyári, mind a téli abroncsok oldalfalán találhatók különféle jelzések, amelyek igen fontos információkat árulnak el az adott autógumiról. Magyarországon az egyik legnépszerűbb abroncsméretnek számít, épp ezért igen széles a hazai 205/55/R16 nyári gumi felhozatal. Így a különböző számok és jelölések jelentéseit most ezen a típuson keresztül mutatjuk be.

A 205-ös érték az abroncs szélességét adja meg mm-ben, ez a szám általában valahol 155 és 245 között szokott mozogni. A második szám az abroncs oldalfal magasságának százalékos aránya a szélességhez mérten, jelen esetben ez 55%-ot jelent. Az ’R’ az autógumi radiális típusára utal, vagyis a szövetréteg sodronyai a peremek között sugárirányban futnak. Végezetül nem maradt más, mint az R betű után következő érték, ami a felni átmérőjét jelenti col-ban megadva.

Mikre érdemes figyelni a nyári autógumik cseréje után?

A nyári gumik cseréje szakértő kezekben nem szokott tovább tartani 1-2 óránál tovább. Miután visszakaptuk a slusszkulcsot, mielőtt kigördülnénk az autóval a szervizből ellenőrizzük le, hogy tényleg a kért abroncsokat szerelték-e fel járművünkre. Emellett érdemes megvizsgálni azt is, hogy megfelelő-e a gumik nyomása.

Ha minden ideálisnak tűnik, elkezdhetjük tesztelni éles helyzetben is. Amennyiben nem érzünk semmilyen problémát, akkor készen is vagyunk. Ha viszont a kocsi félrehúz vagy gondokat észlelünk a menettulajdonságokban, rögtön vigyük vissza az autót a műhelybe elvégeztetni a szükséges beállításokat.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását