2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Nyári lagzi dömping: a zenekarok szállításának megoldásai

A kellemes meleg nyári napok beköszöntével bizony a menyegzők, esküvők, lagzik száma is megszaporodik. Az ilyen események megszervezése azonban komoly szervezést igényel, az étkezéstől, a programokon át, a zenekarok szereplésének leszervezéséig. Alábbi cikkünkben utóbbival foglalkozva kiderül milyen opcióink lehetnek a nyári lagzi dömpingben a zenekarok szállítási megoldásai között.
2022. június 2. csütörtök 17:05 - HírExtra

Saját költségen, saját autóval

Természetesen a zenekarok számára, főképp ha kisebb bandáról van szó, biztosan felmerül a saját autóval való utazásuk. Ilyen esetben azonban elmondhatjuk, hogy jellemzően egy autó nem elég, hiszen a személyek mellett, bizony a felszereléseket is szállítani kell valahogy. Tehát ilyenkor a benzinköltség már hatványozódik.

Ennek ellenére vannak olyan zenekarok, akik a fellépés költségeit úgy igyekeznek lejjebb szorítani a kuncsaftok felé, hogy az utazás költségeit saját zsebből próbálják meg finanszírozni. Ez marketing szempontból jó lehet, de hosszútávon a zenekar anyagi helyzetét ronthatja jelentősen. 

Saját autóval, benzin költségtérítéssel

Az előzőnél egy jobb anyagi perspektívát nyújthat a zenekarok számára, ha a lagzira való utazás költségét is belekalkulálják a fellépési díjba. Ezen a téren megállapodás kérdése, hogy az utaztatás költsége előre kiegyenlítésre kerül, vagy előlegként beszámítják, vagy a fellépés után kerül kiegyenlítésre mindennel együtt.

Mindazonáltal ennél az opciónál még mindig fennáll, hogy a zenekar saját autóval, kissé bajosabban közlekedhet. A személyautókban ugyanis nem csak a helyek száma kötött, hanem a csomagtér mérete is. Egy szedán, vagy ferdehátú járműbe bepakolni ugyanis komoly fejtörést okozhat, egyedül egy egyterű gépkocsi hozhat némi könnyebbséget ilyen szempontból.

Tömegközlekedéssel utazva

Sajnos a zenészek élete nem fenékig tejfel, így biztosan megesik valamely csapattal az, hogy nem tud autót előkeríteni az utazáshoz. Ilyenkor B tervként biztosan felmerül a tömegközlekedés, mint megoldás, de ennek rengeteg buktatója és kellemetlen oldala lehet.

Egyrészt a felszerelések szállítása szinte lehetetlenné válhat, másrészt maga a tömegközlekedés is jellemzően olyan, hogy nem nyújt mindig ideális feltételeket számunkra. Ezalatt az épphogy lecsúszott csatlakozások, a megnyúló menetidő mind-mind érthetjük. Nem meglepő módon tehát ezt az opciót az esetek jelentős többségében a zenekarok sem preferálják.

Buszbérléssel

A tömegközlekedés gondolatmenetet továbbfűzve azonban találkozhatunk egy kifejezetten kecsegtető opcióval, ami nem más mint a buszbérlés, vagy ha úgy tetszik a személyre szabott tömegközlekedés választása.

Manapság számos busz bérléssel foglalkozó cég portfóliójába kerül be a kifejezetten zenekar szállítási szolgáltatás is. Ami gyakorlatilag mindent magába foglalhat, amire a bandáknak szüksége lehet. Ezen a téren a megfelelő helykínálat, a zenetechnikai és hangfelszerelések biztonságos szállítása kiemelt fontosságú lehet, hiszen ezzel rengeteg logisztikai probléma lekerülhet a csapattagok, vagy épp a menedzser válláról. Ráadásul nem említve azt sem, hogy így egyik bandatagnak sem kell feláldoznia magát a sofőr szerep oltárán, így mindenki kipihenten a fellépésére hangolódva érkezethet meg bármely lagzira. 

Akár légi úton is

Természetesen minden zenekar arról álmodik, hogy mint az igazi szupersztárok repülővel érkezzenek a helyszínre, de ez jellemzően még a nagy lagzikon sem eshet meg. Mindazonáltal, ha egy távolabbi külföldi útra invitálnak minket, akkor a repülővel való utazás is bekerülhet az utazási megoldások közé.

Összegezve

Tehát a zenekarok utazására több opció is adott lehet. Ezen a téren az ideális választás attól függ, hogy milyen távolra is kell utazni, illetve hogy mennyi felszereléssel is kelnénk útra. Összességében azonban elmondható, hogy a legkevesebb fejtörést jellemzően a buszbérlés okozhatja.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását