2022. augusztus 19. - Huba
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Több bevándorló kell a német munkaerőpiacnak

Az utóbbi évekhez képest sokkal több bevándorlóra, évente 400 ezer emberre van szüksége Németországnak a demográfiai folyamatok ellensúlyozásához - mondta a német szövetségi munkaügyi ügynökség (Bundesagentur für Arbeit - BA) vezetője egy keddi lapinterjúban, hangsúlyozva, hogy a bevándorlást a munkaerőpiaci igényeknek megfelelően kell szervezni.
2021. augusztus 24. kedd 16:42 - HírExtra

Detlef Scheele a Süddeutsche Zeitung című német lapban közölt interjúban kiemelte, hogy a német gazdaságot tömeges munkaerőhiány sújtja, és a helyzet egyre rosszabb.
    
A társadalom elöregedése miatt már az idén csaknem 150 ezerrel csökken a munkaképes korú potenciális munkavállalók száma, és a következő években ez még "drámaibb" lesz.
    
Úgy vélte, a problémát csak jelentősen nagyobb bevándorlással lehet megoldani, de nem a menekültügyi rendszer révén.
    
"Nem a menedékjogról van szó, hanem a munkaerőpiaci szükségletekre szabott, célzott bevándorlásról" - mondta a BA vezetője, kiemelve, hogy az ápolóktól kezdve a klímaszerelőkön át a szállítmányozási szakemberekig és az egyetemi végzettségű munkavállalókig "mindenütt hiány lesz szakképzett munkaerőből".
    
Az évről-évre súlyosabb gondot Németország csak úgy tudja megoldani, ha "a szakképzetlen munkásokat és a munkahelyüket elveszítő embereket továbbképzi, ha lehetővé teszi, hogy tovább dolgozhassanak a részmunkaidőben nem önként dolgozó női munkavállalók, és mindenekelőtt úgy, hogy bevándorlókat hoz az országba" - mondta Detlef Scheele.
    
A migrációval szembeni fenntartásokról azt mondta, hogy "ki lehet állni és el lehet mondani, hogy nem akarunk külföldieket, de ez nem működik".
    
"A helyzet az, hogy Németországban elfogynak a munkavállalók" - mondta BA igazgatója.
    
A 83,2 milliós országban a legutóbbi, júliusi adatok szerint 44,7 millióan dolgoznak. A regisztrált munkanélküliek száma júniushoz képest 91 ezerrel, 2020 júliusához viszonyítva 320 ezerrel csökkent. Így 2,590 millió álláskeresőt tartanak nyilván. A munkanélküliségi ráta 0,1 százalékponttal 5,6 százalékra csökkent.
    
A BA számításai szerint a koronavírus-járvány a munkanélküliek számát 316 ezerrel, a munkanélküliségi rátát 0,7 százalékponttal emelte a járvány gazdasági szempontból legsúlyosabb szakasza, 2020 nyár végéig. A helyzet időközben javult, így az állásukat a járvány miatt elveszítő emberek nagyjából fele már talált munkát.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását