2024. április 18. - Andrea, Ilma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Így tarthatod távol a darazsakat!

Ha rendelkezel saját kerttel és a tavaszi, nyári időszakban a kertészkedésen túl, a szabadidő eltöltésére is használod, akkor biztos ismerős lesz számodra az alábbi helyzet.
2021. június 4. péntek 21:16 - HírExtra

Elkészítesz egy finom ebédet a kerti grillen, a család körbeüli az asztalt, hogy elfogyassza azt, előkerülnek az ebédet kísérő frissítő üdítők, mindenki jól érzi magát, míg egyszer csak felbukkannak a sárga-fekete nem kívánatos vendégek, a darazsak. 

Ekkor az addigi idill, hadonászásba, bosszankodásba csap át, mert, hol a tányérokon, hol a poharakon jelennek meg a darazsak, melyek a hirtelen mozdulatoktól csak egyre harciasabbá válnak. Ha számodra is ismerős ez a szituáció, akkor talán örülni fogsz tippjeinknek, melyek segítenek a darazsak távoltartásában.

A kertben leggyakrabban a kecskedarázs fordul elő, valamint gyakori a lódarázs is, harcias természetük és nagyobb létszámuk miatt elsősorban ezek a fajok okoznak problémát, míg például a nagytestű tőrösdarazsak teljesen ártalmatlanok, ellenük nem kell védekezni.

Lássuk, milyen módszereket vethetsz be a darazsak ellen!

Készíts darázscsapdát!

A darázscsapda jól működő és olcsó megoldás, egy hátránya van, ami nem más, mint hogy a bele töltött édes folyadék, más, hasznos rovarok számára is vonzó lehet. A csapba elkészítéséhez, egy kétliteres flakonra lesz szükség, melyet a tetejénél vágj félbe. 

A felső részét fordítsd meg, és tedd az alsó részére. A palack aljába kerüljön cukros víz, ami csábító lesz a darazsak számára, amelyek így belerepülnek a palackba, de kijönni már nem tudnak majd.

Vess be illóolajokat!

Léteznek olyan illóolajok, melyek a darazsak számára szinte elviselhetetlenek, ilyen például a szegfűszeg–citromfű-muskátli olajkeverék. Ezt a keveréket töltsd egy kevés szappanos vízzel töltött szórófejes palackba, és fújd be vele azokat a helyeket, ahol előfordulhatnak darazsak. Ezt a módszert, olyan helyen is alkalmazhatod, ahol már volt egyszer darázsfészek.

Nevelj mentát a kertben!

A menta egyszerűen nevelhető fűszer és gyógynövény, melyet élvezeti értéke miatt is érdemes a kertbe ültetni. Egy kutatás szerint ez a növény a darazsak ellen is bevethető, távol tarthatod őket, ha a kert kritikus részeire ültetsz néhány tövet.

Ha az előző módszerek nem vállnak be, inkább kérdd szakember segítségét, aki szakszerűen el tudja távolítani a kertedbe költöző darazsakat, illetve a darázsfészket, mivel ez a megfelelő tudás és felszerelés hiányában meglehetősen veszélyes dolog.

Kép forrása: Pixabay.com

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását