2022. szeptember 28. - Vencel

Tűzoltókkal a darazsak ellen

A tűzoltók is segítenek megfékezni a méhek és darazsak rajzásakor kialakult veszélyeket, de arra kérik a lakosságot, csak közvetlen életveszély esetén értesítsék a tűzoltókat.
2010. május 8. szombat 12:45 - HírExtra
Dobson Tibor, a Magyar Tűzoltó Szövetség szóvivője az MTI-nek nyilatkozva elmondta, hogy a jó idő beköszöntével számolni kell a méhek, darazsak rajzásával, a tűzoltóság is egyre több lakossági riasztást kap darazsak támadása miatt. Mint hozzátette, hivatalos statisztika ugyan nincs erről, de tavaly több mint száz ilyen eset történt.

Az ezredes, aki a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság főosztályvezetője is, elmondta: általában azt javasolják a bejelentőnek, hogy forduljon szakemberhez, keressen méhészt vagy rovarirtásra szakosodott vállalkozást. Ebben telefonszámokkal tudnak segíteni. Ha azonban közvetlen az életveszély, a sérülésveszély, és nem lehet várni a szakemberek kiérkezéséig, akkor a tűzoltóság kivonul.

Ha méhek és darazsak okozta veszélyhelyzethez riasztják őket, azonnal berendelik azokat a szabadnapos kollégákat is, akik méhészkednek, így szakemberi segítséggel az egyébként békésnek mondható méheket befogják és elszállítják, de az agresszívabb fajtát jelentő darazsakat ki kell irtaniuk.

Dobson Tibor megjegyezte, a méhek lakókörzetekben ritkán fordulnak elő, nem telepednek meg, míg a darazsak az ereszek alá, a padlásokra és egyéb kisebb részekbe bújva készítenek fészket. A fővárosban két tűzoltóságon (egy pesti és egy budai) rendelkeznek méhek befogásához szükséges eszközökkel, védőfelszerelésekkel - mondta a szóvivő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását