2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Egy amerikai elnök dicstelen távozása

A demokratikus államrend megdöntésére irányuló lázítás szítása miatt szerdán vádat emeltek Donald Trump elnök ellen. Az amerikai képviselőház 232 szavazattal 197 ellenében hozott döntése a Deep State azon köreinek is szól, amelyek Trump mögött álltak elvetélt puccskísérletében – jelentette a Magyar Békekör tudósítója csütörtökön.
2021. január 14. csütörtök 10:46 - HírExtra

Noha az Egyesült Államok leköszönő elnöke minden bizonnyal a Fehér Házban maradhat január 20-ig, Joe Biden beiktatásáig, szembe kell néznie tettének következményeivel: azzal, hogy meg akarta dönteni az alkotmányos rendet, és ki akarta sajátítani magának a hatalmat, noha a november 3-i elnökválasztásból Binden került ki győztesen.

Az Egyesült Államok történetében először fordult elő, hogy egy elnök szembe forduljon hazájának törvényes rendjével, kísérletet tegyen a törvényhozás megszállására, és tekintélyuralommal próbálja felváltani a demokratikus rendet.

Trump ellen a hivatalos vád (impeachment): „lázadásra való felbújtás”. Bizonyítékul a Capitolium megostromlása előtt egy héttel mondott beszédét hozzák föl, melyben arra buzdította híveit, hogy meneteljenek a Capitoliumra, tanúsítsanak erőt és ne tartsák magukat semmiféle szabályhoz, hanem kövessenek „teljesen más szabályokat”.    

„Az Egyesült Államok elnöke felkelésre és fegyveres lázadásra bujtogatott: Mennie kell, hiszen veszélyt jelent a nemzetre” – mondta Nancy Pelosi, a képviselőház elnöke. Trump ellen republikánus párthívei közül tízen szavaztak a demokratákkal. Volt, aki Pelosinál is élesebben fogalmazott. Trump polgárháborúba akarta sodorni az országot – mondta Maxine Waters, Jim McGovern szerint pedig „államcsínykísérletre” buzdított.

Az alkotmány értelmében a szenátusnak felelősségre-vonási tárgyalást kell indítania a képviselőház vádemelése alapján. Ahhoz, hogy alkotmányos vádat emeljenek a leköszönő elnök ellen, kétharmados többségre van szükség. Ez csak úgy jöhet létre, ha a száz republikánus szenátor közül 17 a demokratákkal együtt szavaz a vádemelésre.

Noha az impeachment-eljárás kimenetele kérdéses, annyi bizonyos, hogy az USA leköszönő elnöke nehezen gyógyítható sebeket ejtett az amerikai társadalmon. Példátlanul elmélyítette a szakadékot gazdagság és szegénység között, hihetetlenül kiélezte a faji ellentéteket, gerjesztette a fehér felsőbbrendűséget hirdető fajvédő szélsőségeseket, akik közül sokan egészen a fizikai leszámolásig követték útmutatását.

Erőszak-politikájára jellemzően gyilkosságokra adott utasítást nemzetközi téren. Személyes érdemének minősítette a terrorizmus elleni harcban kitűnt Kászim Szulejmáni iráni tábornok 2020. január 3-án történt meggyilkolását, és tudtával követték el Mohszen Fáhrizáde iráni atomtudós meggyilkolását Teheránban november 27-én. 

Azzal is súlyosan megkárosította hazájának nemzetközi kapcsolatait, hogy sorozatos provokációkat követett el Oroszország és Kína ellen, beavatkozott belügyeikbe, illetve szövetségeseik belügyeibe, partraszállási kísérletet hajtott végre Venezuela ellen. Egyoldalúan felmondott a béke és biztonság alapjául szolgáló nemzetközi szerződéseket, kilépett több ENSZ-szervezetből, és az „Amerika mindenekelőtt” filozófia jegyében revánsot akart venni egy olyan világon, amely nem kér többé az amerikai fennhatóságból.

Forrás: Magyar Békekör
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását