2021. március 2. - Lujza
Rövidlátó politika következményének nevezte Joe Biden, hogy Donald Trump döntése miatt Amerika vasárnaptól többé tekinti magát a Nyitott Égbolt (Open Skies) szerződés részesének – jelentette a Magyar Békekör.
2020. november 22. vasárnap 16:46 - HírExtra

Az Egyesült Államok elnöki tisztségének várományosa szerint Trump lépése kiélezi a feszültséget a Nyugat és Oroszország között, és növeli a téves számítások és konfliktusok kockázatát.

A Trump adminisztráció május 21-én mondta föl a megállapodást, kilépése jogilag mától hatályos.

A Nyitott Égbolt szerződést az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet tagállamai kötötték 1992-ben azzal a céllal, hogy ellenőrizzék a fegyverzetkorlátozási egyezmények tiszteletben tartását, megelőzzenek válságokat, és kezelhessenek válság-helyzeteket. A megállapodás értelmében fegyverzet nélküli repülőgépekről ellenőrzó repüléseket hajthattak végre a megállapodást ratifikáló 33 ország területe fölött.

Washington hét évvel ezelőtt azzal kezdte vádolni Moszkvát, hogy szelektíven értelmezi a szerződést, és megsérti egyes rendelkezéseit. Oroszország hasonló vádakkal illette Amerikát. 2017-ben Trump korlátozta az orosz ellenőrző repüléseket az USA fölött, mire Moszkva „tükör intézkedéssel” reagált,  korlátozva az amerikai ellenőrzés lehetőségét.

A Magyar Békekör tájékoztatása szerint az Egyesült Államok NATO szövetségesei ellenezték az Open Skies felmondását, egyesek el is ítélték, és kitartanak az egyezmény mellett dacára annak, hogy Amerika kilépett belőle. Szerintük ugyanis a szerződés az európai biztonságot szolgálja. Egyelőre még nem világos, milyen sors vár a kölcsönös ellenőrzésre az amerikai távozást követően. A döntés lényegében orosz kézben van, és attól függ, vajon Joe Biden kormánya újra csatlakozik-e az egyezményhez.

Forrás: Magyar Békekör
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását