2024. április 16. - Csongor
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

A brit tudósok rájöttek

A szamárpingvin (Pygoscelis papua) valójában nem egy, hanem négy külön faj - állapították meg genetikai vizsgálattal brit kutatók, akik szerint az eredményeik segíteni fogják az állatok megóvását.
2020. november 5. csütörtök 15:27 - HírExtra

Az Ecology and Evolution című folyóiratban publikált tanulmány szerint a szamárpingvinfajok egyedei alakra és méretre csak kicsit, DNS-ük alapján azonban egyértelműen különböznek egymástól - olvasható a BBC hírportálján.
    
Az elmúlt több százezer év alatt a szamárpingvinek populációi olyannyira elszigetelődtek egymástól, hogy már nem keverednek, noha könnyedén le tudnák küzdeni az őket szétválasztó távolságokat.
    
A szakemberek szerint az elszigetelődés miatt a déli félteke négy különböző szélességi fokán élő négy fajba kellene sorolni őket.
    
A kutatók az Atlanti-óceán déli részén fekvő Falkland-szigeteken és Déli-Georgián, az Antarktiszi-félszigettől északra lévő Déli-Shetland-szigeteken, valamint az Indiai-óceán déli medencéjében elhelyezkedő Kerguelen-szigeteken élő szamárpingvinek genetikai összetételét vizsgálták meg. Az adatokat kiegészítették a négy faj múzeumokban őrzött példányain végzett mérésekkel.
    
A szamárpingvineket jelenleg két alfajba sorolják. A négy külön fajként való hivatalos elismerésükhöz egy nemzetközi tudósokból álló bizottság jóváhagyására van szükség.
    
A szamárpingvinek négy fajba sorolásával 18-ról 21-re nőne az ismert pingvinfajok száma.
    
A pingvineknek számos fenyegetéssel kell szembenézniük a vadonban, köztük a műanyagszennyezéssel, a túlhalászattal és a klímaváltozással. A szamárpingvinek viszonylag jól viselik az éghajlatváltozást, ám a kutatók szerint vannak olyan populációik, amelyeket évtizedek óta nem követnek nyomon.
    
A szamárpingvinek száma emelkedik az Antarktiszi-félszigeten, míg a környező szigetek egy részén csökken.
    
"A szamárpingvinek egyedszáma jelenleg egészen stabil, ugyanakkor vannak arra utaló bizonyítékok, hogy az északi populációk egyre délebbre vonulnak, ahogy az éghajlat melegszik, ezért muszáj figyelemmel követnünk őket" - mondta Jane Younger, a Bath-i Egyetem Milner Evolúciós Központjának munkatársa.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását