2024. március 29. - Auguszta

Nem jók a brit madarak kilátásai

Negyvennégy millió egyeddel zsugorodott a Nagy-Britanniában élő madárpopuláció 1966 óta - derült ki a helyi természetvédő szervezetek friss jelentéséből.
2012. november 21. szerda 11:08 - HírExtra
A tanulmány elsőként fest átfogó képet arról, hogy miként változott a szigetország madárállományának mérete az elmúlt évtizedekben. A felmérés szerint bizonyos fajok egyedszáma jelentősen növekedett, azonban más - köztük hétköznapi - madárfajok populációjának a mérete drasztikusan visszaesett. A jelentést azoknak az önkénteseknek a megfigyelései alapján állították össze, akik az 1960-as évek óta követik nyomon a helyi madarakat.

A Brit Királyi Madárvédelmi Társaság (RSPB) és a Brit Madártani Alapítvány (BTO) szakemberei által készített tanulmányban szereplő becslések szerint jelenleg 166 millió madár fészkel a szigetországban, szemben az 1966-ban számon tartott 210 millió egyeddel - adta hírül a BBC News (http://www.bbc.co.uk/nature/20360855). Az RSPB szóvivője, Grahame Madge szerint eddig soha nem látott mennyiségű különböző madárfaj költ Nagy-Britanniában, ennek ellenére 44 millióval kevesebb egyed fészkel az országban, mint az 1960-as években.

A legnagyobb populációcsökkenések egyikét a házi verebeknél (Passer domesticus) tapasztalták: számuk az 1960-as évek óta - eddig ismeretlen okokból - 20 millióval apadt, bár 2000 óta enyhe növekedést mutat az állomány.

A termőföldek által biztosított élelemre támaszkodó madarak - mint a bíbic, a kakukk és vadgalamb - száma ugyancsak jelentősen apadt. A szakértők szerint a drasztikus visszaesés oka nagyrészt a táj átalakulására vezethető vissza, amelynek következtében kevesebb táplálékszerző és fészkelő hely maradt a madaraknak.

A szakértők kimutatása szerint ugyanakkor az örvös galambok (Columba palumbus) és a nagy fakopáncsok (Dendrocopos major) remekül érzik magukat a szigetországban, és populációik jelentősen növekedtek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását