2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Szijjártó szépet álmodott

Magyarországnak, a magyar gazdaságnak minden esélye megvan, hogy az éppen kialakuló új világgazdasági korszak nyertesei közé tartozzon - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten.
2020. szeptember 14. hétfő 10:05 - HírExtra

A tárcavezető hivatalában fogadta Liam Fox brit parlamenti képviselőt, majd közös sajtótájékoztatójukon kiemelte: ehhez az kell, hogy a létrejövő új rendszer korlátozásmentes, szabad és tisztességes legyen, hogy a magyar vállalatok korlátozásmentesen vehessenek részt a versenyben. Ezért fontos, hogy a Kereskedelmi Világszervezetnek (WTO) olyan vezetője legyen, aki hazájában komoly kormányzati pozíciót töltött be, komoly politikai tapasztalattal rendelkezik, és Liam Fox ilyen - magyarázta. (Liam Fox volt brit külkereskedelmi minisztert Nagy-Britannia jelölte a WTO főigazgatói posztjára.)
    
Megjegyezte: Liam Fox a WTO új főigazgatójának megválasztása előtt öt európai fővárosba látogat el, és budapesti útja megkérdőjelezi a magyar külpolitika izoláltságáról alkotott véleményeket.
    
A külügyminiszter kifejtette: ez a vezetőválasztás azért is fontos, mert a magyar az egyik legnyitottabb gazdaság a világon, és a magyarok munkájának köszönhetően az ország súlya a világkereskedelemben a lakosság által indokolt szint felett van. Az elmúlt években folyamatosan megdöntötték az export- és a beruházási rekordokat - idézte fel.
    
Úgy vélte, éppen egy új világgazdasági rend van kialakulóban, új, éles verseny jön létre, és mindezt a járvány csak felgyorsította. Az országok nyertesekre és vesztesekre oszlanak, és mindent meg kell tenni, hogy Magyarország az új világgazdasági korszak nyertesei közé tartozzon - mondta. Hozzáfűzte: ehhez kellenek munkahelyek, amelyek érdekében a kormány és a vállalatok szövetségre léptek, hogy minden, a járvány által elsodort munkahelyet pótoljanak.
    
Szijjártó Péter emlékeztetett: a kormány által indított versenyképesség-növelő programra 904 cég jelentkezett és kötelezte el magát a beruházások mellett, amelyek összértéke meghaladja a 400 milliárd forintot. Ezzel 154 ezer munkahelyet sikerült megőrizni - tette hozzá.
    
Kitért rá: az EU-val kötött megállapodás értelmében nagyvállalatoknak felső határ nélkül adhatnak beruházási támogatást, és 34 cég 120 milliárd forintnyi nagyberuházást jelentett be a következő hónapokra.
    
Liam Fox hangsúlyozta: a WTO rendkívül fontos szerepet tölt be a globális kereskedelem alakításában, de jelenleg súlyos, politikai jellegű problémákkal küzd. A világkereskedelem jövőjét a szabadkereskedelem jelenti, a szervezetnek is ennek érdekében kell dolgoznia - jelentette ki.
    
Közölte: egyetért a magyar állásponttal, hogy nyitott, szabad piacra van szükség, ezt a jövőben is biztosítani kell. A szabadkereskedelem a jólét és a biztonság megőrzése miatt is fontos, társadalmi szempontból is nagyon jelentős - vélekedett.
    
Kérdésre a brit politikus közölte: a britek demokratikus döntés hoztak, amikor úgy határoztak, elhagyják az Európai Uniót, joguk volt meghozni ezt a döntést.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását