2024. április 18. - Andrea, Ilma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):
A természetben akár több száz évig is fennmaradó műanyagok okozta környezeti problémák kezelése és a műanyaghulladékok hasznosítása egyre égetőbb kérdésként jelennek meg Európa-szerte. Egy magyar kutató-fejlesztő cég, a New Energy Kft. több, mint egy évtizedes munkájának ért be most az eredménye.
2020. szeptember 3. csütörtök 07:44 - HírExtra

Az új technológiára a világ vezető vegyipari konszernjei, többek között a BASF is felfigyelt: Az eljárásnak köszönhetően először vált az eddig kezelhetetlen autógumi hulladék “körforgásossá”, melynek során a gumi 80-85%-át teljes egészében újrahasznosítják.  (A technológiai folyamat során olaj, korom és acél keletkezik. Az olajból újra műanyag készül, a koromból gumi, az acélból pedig ismét acél.)

A két fél között létrejött friss kereskedelmi és kutatás-fejlesztési megállapodás értelmében a New Energy évi mintegy 4000 tonna, gépjármű gumiabroncs hulladékból származó pirolízis olajat szállít a BASF-nek. Az első nagyüzemi kísérletek alapján a pirolízis olajat már sikeresen felhasználták a BASF integrált vegyipari gyárában, a németországi Ludwigshafen-ben. Jelen megállapodás egy fontos része a BASF két éve indult ChemCyclingTMprojektjének, amelynek középpontjában a műanyaghulladékok ipari méretű kémiai feldolgozása áll. A BASF mindemellett a hasznos élettartamuk végét elért gumiabroncsok újrahasznosítási arányainak növelésében is komoly lehetőséget lát. A teljes gyártási folyamat által a carbon lábnyom jelentős mértékben csökkenthető.  

A partner: DBH Investment

A két cég közti együttműködési struktúra kialakítását és a projekthez kapcsolódó üzletfejlesztési feladatok megvalósítását a DBH Group tőkebefektetésre szakosodott leányvállalata, a DBH Investment irányította. A vállalat a fenntartható fejlődést, mint üzleti lehetőséget megközelítve olyan technológiákra és megoldásokra fókuszál, melyeknek mérhető és kimutatható hatásai vannak a gazdaságra és a környezetre nézve. A DBH Investment jelenleg egy új Fenntartható Fejlődési Kockázati Tőkealapot épít, melynek kulcsterületei a klímaváltozás hatásai elleni küzdelem, a klímastratégia és a körforgásos gazdaság. 

A BASF és a New Energy között egy másik megállapodás is született: egy közös kutatás-fejlesztési program keretében a New Energy saját fejlesztésű pirolízis technológiáját a gumiabroncs alapanyag mellett más műanyag hulladék-áramok feldolgozásába is átültetik, mellyel a műanyag-hulladékok okozta globális méretű problémák csökkentését kívánják szolgálni. 

Az Európai Bizottság 2020. márciusában napvilágott látott Körförgásos Gazdasági Akcióterve a terméktervezés és az élettartam teljes ciklusára vonatkozóan tartalmaz olyan új kezdeményezéseket, melyek lehetővé teszik, hogy mind az egyén, mind az üzleti szféra résztvevői a körforgásos gazdaság aktív szereplőivé váljanak.  Mindez hosszú távon hozzájárulhat az ökológiai lábnyom jelentős mértékű csökkentéséhez, a klímasemlegesség 2050-ig való eléréséhez és a gazdasági növekedésnek az erőforrás-felhasználástól való elválasztásához, emellett biztosítja az EU hosszú távú versenyképességét.

E megállapodásoknak köszönhetően Magyarország bekerült az EU körforgásos gazdasági stratégiájában vezető szerepet betöltő országai (pl. Hollandia, Dánia, UK, Németország) közé. 

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását