A természetben akár több száz évig is fennmaradó műanyagok okozta környezeti problémák kezelése és a műanyaghulladékok hasznosítása egyre égetőbb kérdésként jelennek meg Európa-szerte. Egy magyar kutató-fejlesztő cég, a New Energy Kft. több, mint egy évtizedes munkájának ért be most az eredménye.

Az új technológiára a világ vezető vegyipari konszernjei, többek között a BASF is felfigyelt: Az eljárásnak köszönhetően először vált az eddig kezelhetetlen autógumi hulladék “körforgásossá”, melynek során a gumi 80-85%-át teljes egészében újrahasznosítják.  (A technológiai folyamat során olaj, korom és acél keletkezik. Az olajból újra műanyag készül, a koromból gumi, az acélból pedig ismét acél.)

A két fél között létrejött friss kereskedelmi és kutatás-fejlesztési megállapodás értelmében a New Energy évi mintegy 4000 tonna, gépjármű gumiabroncs hulladékból származó pirolízis olajat szállít a BASF-nek. Az első nagyüzemi kísérletek alapján a pirolízis olajat már sikeresen felhasználták a BASF integrált vegyipari gyárában, a németországi Ludwigshafen-ben. Jelen megállapodás egy fontos része a BASF két éve indult ChemCyclingTMprojektjének, amelynek középpontjában a műanyaghulladékok ipari méretű kémiai feldolgozása áll. A BASF mindemellett a hasznos élettartamuk végét elért gumiabroncsok újrahasznosítási arányainak növelésében is komoly lehetőséget lát. A teljes gyártási folyamat által a carbon lábnyom jelentős mértékben csökkenthető.  

A partner: DBH Investment

A két cég közti együttműködési struktúra kialakítását és a projekthez kapcsolódó üzletfejlesztési feladatok megvalósítását a DBH Group tőkebefektetésre szakosodott leányvállalata, a DBH Investment irányította. A vállalat a fenntartható fejlődést, mint üzleti lehetőséget megközelítve olyan technológiákra és megoldásokra fókuszál, melyeknek mérhető és kimutatható hatásai vannak a gazdaságra és a környezetre nézve. A DBH Investment jelenleg egy új Fenntartható Fejlődési Kockázati Tőkealapot épít, melynek kulcsterületei a klímaváltozás hatásai elleni küzdelem, a klímastratégia és a körforgásos gazdaság. 

A BASF és a New Energy között egy másik megállapodás is született: egy közös kutatás-fejlesztési program keretében a New Energy saját fejlesztésű pirolízis technológiáját a gumiabroncs alapanyag mellett más műanyag hulladék-áramok feldolgozásába is átültetik, mellyel a műanyag-hulladékok okozta globális méretű problémák csökkentését kívánják szolgálni. 

Az Európai Bizottság 2020. márciusában napvilágott látott Körförgásos Gazdasági Akcióterve a terméktervezés és az élettartam teljes ciklusára vonatkozóan tartalmaz olyan új kezdeményezéseket, melyek lehetővé teszik, hogy mind az egyén, mind az üzleti szféra résztvevői a körforgásos gazdaság aktív szereplőivé váljanak.  Mindez hosszú távon hozzájárulhat az ökológiai lábnyom jelentős mértékű csökkentéséhez, a klímasemlegesség 2050-ig való eléréséhez és a gazdasági növekedésnek az erőforrás-felhasználástól való elválasztásához, emellett biztosítja az EU hosszú távú versenyképességét.

E megállapodásoknak köszönhetően Magyarország bekerült az EU körforgásos gazdasági stratégiájában vezető szerepet betöltő országai (pl. Hollandia, Dánia, UK, Németország) közé.