2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Menthető-e a mozgó fog?

Előfordul, hogy egyik napról a másikra hirtelen, minden figyelmeztető jel nélkül arra ébredünk, hogy mozgó fogat érzékelünk szájüregünkben. Ez a jelenség a félévente esedékes kontrollvizsgálatokkal, rendszeres fogmosással és a megfelelő szájápolással elkerülhető.
2020. július 29. szerda 15:08 - HírExtra

 A mozgó fog hátterében számos betegség állhat, amelyek megkeseríthetik a mindennapokat. Aggodalomra semmi ok, a mozgó fog sok esetben megmenthető!

Mi állhat a mozgó fog hátterében?

A mozgó fog hátterében számos betegség állhat, amelyek sokszor visszafordíthatatlan károkat okoznak szájüregünkben. A fogágybetegség az egyik olyan panasz, amellyel a páciensek leggyakrabban fogorvoshoz fordulnak. A fogágybetegség során a fogíny visszahúzódik, így a fognyak teljesen védtelen állapotba kerül, ahol a nehezen tisztítható területeken könnyen megtelepedhetnek a baktériumok. A fogágybetegség figyelmeztető jelei közé tartozik a vérző fogíny és a kellemetlen lehelet. Ismétlődő panasznak számít az előrehaladott fogszuvasodás is, amely gyorsan foggyökérgyulladáshoz és fogtályog kialakulásához vezethet.

 A betegségek mellett szervezetünket számos olyan hatás is érheti, amely előidézi a mozgó fog szindrómáját. Ezek közé tartozik a nem megfelelő szájápolás, az alvás közben előforduló fogcsikorgatás, a stressz miatt kialakult gyulladás vagy egy olyan baleset, amely következtében sérülhetnek fogaink. Gyakori a mozgó fog jelensége a terhesség alatt is, ugyanis a hormonok hatására elszaporodhatnak a baktériumok a szájüregben, valamint a kisbaba csontjainak fejlődéséhez szükséges kalciumot az anya fogazatából egyszerű kinyerni. 

Van-e megoldás a mozgó fogakra?

Léteznek csodák! Nagyon sok olyan eset áll fenn, amikor a mozgó fog megmenthető. A fogágybetegség esetén a fogkő eltávolításával megelőzhető a baktériumok letelepedése, azonban súlyosabb tünetek jelentkezésekor antibiotikumos kezelés javasolt. Ha tályogos fog található a szájüregben, amely a fog mozgását okozza, akkor a bevált kezelések egyike a gyökérkezelés, amellyel rögzíthető az instabil fog. A fogvesztés elkerülhető a rendszeres, félévente esedékes fogorvosi kontrollvizsgálattal és professzionális szájhigiéniával.

Sajnálatos módon megtörténhet az is, hogy elveszítjük mozgó fogunkat. Ebben az esetben a fogorvos fogbeültetéssel és csontpótlással helyettesítheti az elvesztett fogat.

Összegzés

A mozgó fog egy olyan gyakori panasz, amellyel rendszeresen keresik fel a páciensek fogorvosaikat. A fogvesztés hátterében a fogágybetegség, előrehaladott fogszuvasodás is állhat, azonban az sem ritka, hogy terhesség alatt a kismamák mozgó fogról panaszkodnak. A legtöbb esetben a foghúzás megelőzhető, de előfordul, hogy elveszítjük mozgó fogainkat, így fogpótló kezelésre szorulunk. Előzze meg a bajt és jelentkezzen be fogorvosához kontrollvizsgálatra!

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását