Menthető-e a mozgó fog?

Előfordul, hogy egyik napról a másikra hirtelen, minden figyelmeztető jel nélkül arra ébredünk, hogy mozgó fogat érzékelünk szájüregünkben. Ez a jelenség a félévente esedékes kontrollvizsgálatokkal, rendszeres fogmosással és a megfelelő szájápolással elkerülhető.

 A mozgó fog hátterében számos betegség állhat, amelyek megkeseríthetik a mindennapokat. Aggodalomra semmi ok, a mozgó fog sok esetben megmenthető!

Mi állhat a mozgó fog hátterében?

A mozgó fog hátterében számos betegség állhat, amelyek sokszor visszafordíthatatlan károkat okoznak szájüregünkben. A fogágybetegség az egyik olyan panasz, amellyel a páciensek leggyakrabban fogorvoshoz fordulnak. A fogágybetegség során a fogíny visszahúzódik, így a fognyak teljesen védtelen állapotba kerül, ahol a nehezen tisztítható területeken könnyen megtelepedhetnek a baktériumok. A fogágybetegség figyelmeztető jelei közé tartozik a vérző fogíny és a kellemetlen lehelet. Ismétlődő panasznak számít az előrehaladott fogszuvasodás is, amely gyorsan foggyökérgyulladáshoz és fogtályog kialakulásához vezethet.

 A betegségek mellett szervezetünket számos olyan hatás is érheti, amely előidézi a mozgó fog szindrómáját. Ezek közé tartozik a nem megfelelő szájápolás, az alvás közben előforduló fogcsikorgatás, a stressz miatt kialakult gyulladás vagy egy olyan baleset, amely következtében sérülhetnek fogaink. Gyakori a mozgó fog jelensége a terhesség alatt is, ugyanis a hormonok hatására elszaporodhatnak a baktériumok a szájüregben, valamint a kisbaba csontjainak fejlődéséhez szükséges kalciumot az anya fogazatából egyszerű kinyerni. 

Van-e megoldás a mozgó fogakra?

Léteznek csodák! Nagyon sok olyan eset áll fenn, amikor a mozgó fog megmenthető. A fogágybetegség esetén a fogkő eltávolításával megelőzhető a baktériumok letelepedése, azonban súlyosabb tünetek jelentkezésekor antibiotikumos kezelés javasolt. Ha tályogos fog található a szájüregben, amely a fog mozgását okozza, akkor a bevált kezelések egyike a gyökérkezelés, amellyel rögzíthető az instabil fog. A fogvesztés elkerülhető a rendszeres, félévente esedékes fogorvosi kontrollvizsgálattal és professzionális szájhigiéniával.

Sajnálatos módon megtörténhet az is, hogy elveszítjük mozgó fogunkat. Ebben az esetben a fogorvos fogbeültetéssel és csontpótlással helyettesítheti az elvesztett fogat.

Összegzés

A mozgó fog egy olyan gyakori panasz, amellyel rendszeresen keresik fel a páciensek fogorvosaikat. A fogvesztés hátterében a fogágybetegség, előrehaladott fogszuvasodás is állhat, azonban az sem ritka, hogy terhesség alatt a kismamák mozgó fogról panaszkodnak. A legtöbb esetben a foghúzás megelőzhető, de előfordul, hogy elveszítjük mozgó fogainkat, így fogpótló kezelésre szorulunk. Előzze meg a bajt és jelentkezzen be fogorvosához kontrollvizsgálatra!