2024. április 16. - Csongor
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Mikor a legnehezebb a gyerekekkel?

A nyakadat tennéd rá, hogy a dackorszakról fog szólni a cikkünk? Óriási tévedés, mivel a szülők jelentős része szerint közel sem ez a legnehezebb időszak egy szülő életében. Maradj velünk és tudd meg, hogy mi okozza a legtöbb fejtörést!
2020. június 17. szerda 18:25 - HírExtra

Kiskamaszkor, te szörnyeteg

A másik tipped bizonyára a kamaszkor lenne, de ezt megelőzi a kiskamaszkor, amikor is a gyerkőc teljes mértékben összezavarodik. A dackorszak lecsengése után elméletileg egy aránylag nyugalmas kisiskoláskornak kellene következnie. Ez mintegy szusszanásnyi időt engedne a következő nagy harc, a kamaszkor előtt. Persze lehet, hogy a mai gyerekek nem olvasták a nagykönyvet, amiben erről van szó, így előfordulhat, hogy nem az előírt mintának megfelelően fejlődnek.

A változásoknak köszönhetően meglehetősen korán beköszönt a gyerekeknél egy nagyfokú bizonytalanságot okozó korszak. Ilyenkor szívesen lennének még anya pici lánykái és fiai, akiket lehet babusgatni és szeretgetni, de egyben önállósodó kiskamaszok is. Mivel ez hormonálisan és hangulat tekintetében is nagyon megviseli őket, így előfordulhat, hogy számodra érthetetlenül és minden logkát nélkülözve viselkednek. Hidd el, ez őket is nagyon megviseli, nem csak a család többi tagját. A szélsőséges hangulatingadozás nekik sem jó, így egyik pillanatban tombol, flegma, és legszívesebben bezárnád a szobájába, míg 10 perc múlva egy bújós kiscicára emlékeztet. Hogyan éljük túl ezt az időszakot?

Előkészítés a kamaszkorra

Ez az időszak egy finom átvezetés a kisgyermekkor és a kamaszkor között, ami remek edzés a későbbi, igazi nagy viharokra. Éppen ezért a 8 éves kor minden szülő és gyermek számára megpróbáltatásokkal teli időszak. 

Mivel a gyermek ebben az időszakban nem mindig találja a helyét, így mindenképp érdemes hagyni, hogy kitombolja magát, amikor erre van szüksége, hiszen rövid idő múltán megszelídül. Arra figyelni kell, hogy ez számára is egy szokatlan és szinte félelmetes időszak, hiszen percről percre változik a hangulata. Ezt még a felnőttek sem mindig képesek kezelni, hogyan lehetne elvárni egy gyerektől, aki még csak most próbálgatja a szárnyait?!

A másik hangulat szöges ellentétben áll az elsővel, és ekkor a gyerekek inkább szeretnének visszamenni a kisgyerekkorba, így tényleg teljes bennük a zűrzavar. 

A jól működő szülő-gyerek viszony alapja a sok beszélgetés, amivel jelen esetben nagy segítségére lehetsz a gyermekednek. Hagyd, hogy elmondja, hogy mi foglalkoztatja és mi az, amit nem ért a világból vagy saját magával kapcsolatban. 

Talán most már kicsit érthetőbb, hogy a dackorszak még csak a kezdete ennek a különleges utazásnak, amit gyereknevelésnek hívnak, a java csak később következik. Talán benned is felhangzik most a jól ismert mondás: “Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond.” 

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását