2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):
A kórházi ágyak felszabadítását elrendelő miniszteri utasítás alaptörvényellenes - állítja az Eötvös Károly Intézet.
2020. április 27. hétfő 10:22 - HírExtra

Részlet az intézet hétfői közleményéből:

"A miniszteri utasítás a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény (továbbiakban: Jat.) szerinti normatív utasítás, úgynevezett közjogi szervezetszabályozó eszköz, amely nem minősül jogszabálynak. Normatív utasítással a miniszter a vezetése, irányítása vagy felügyelete alá tartozó szervek szervezetét és működését, valamint tevékenységét szabályozhatja [Jat. 23. § (4) bekezdés]. 

Noha a kórházi ágyak felszabadításáról szóló miniszteri utasítás pontos tartalmát eddig nem hozták nyilvánosságra (a Helsinki Bizottság emiatt épp a napokban fordult közérdekű adatigényléssel a minisztériumhoz), az biztosan tudható, hogy az abban foglaltak következményeként ezrek alapjogai kerülnek veszélybe. 

Az Alaptörvény rögzíti, hogy az alapvető jogokra és kötelezettségekre vonatkozó szabályokat csak törvény állapíthat meg [Alaptörvény I. cikk (3) bekezdés első mondat]. Az Alkotmánybíróság szerint az alapjogokkal való közvetett és távoli összefüggések szabályozására elegendő lehet a törvénynél alacsonyabb rendeleti szint is, amely azonban az alapvető jog szabályozására, lényeges tartalmára nézve nem tartalmazhat rendelkezéseket [64/1991. (XII. 17.) AB határozat, 34/1994. (VI. 24.) AB határozat]. 

Értelemszerűen, a csak meghatározott címzettekhez szóló, jogszabálynak sem minősülő, azaz általánosan nem kötelező magatartási szabályokat tartalmazó utasítás alapvető jogok szabályozására semmiképp nem formálhat igényt. Mindezek alapján ahhoz kétség sem férhet, hogy a kórházi ágyak példátlan mértékű felszabadításának elrendeléséhez mint az emberek széles tömegeinek legalapvetőbb jogait – hogy csak egy párat említsünk: az élethez, az emberi méltósághoz, vagy az egészségügyi ellátáshoz való jogot – közvetlenül érintő rendelkezés meghozatalához rendes esetben törvényi, különleges jogrend idején pedig rendeleti felhatalmazás szükséges. Mindebből következően a betegek eltávolítását utasítással elrendelni egyértelműen alaptörvényellenes."

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását