2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):
A koronavírus járvány különösen erősen sújtja az időseket, a 65 év felettieket. Ezért a járvány eszkalálódásakor a 65 évesnél idősebb orvosokat visszavonták a közvetlen betegellátásból. Ennek hatására a korábban is erősen túlterhelt háziorvosi rendszer működése erősen megnehezült, s jelentős gátjává vált a koronavírus elleni küzdelemnek.
2020. április 25. szombat 07:22 - HírExtra

2020 áprilisában az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) nyilvántartása szerint Magyarországon összesen tartósan 432 háziorvosi praxis, a magyarországi praxisoknak több mint 6%-a volt betöltetlen, ráadásul 2019. február óta 88-cal nőtt ez a szám. Ez azt jelenti, hogy sokkal több településen ütközik akadályba az ellátás, mint egy éve. A helyzet leginkább az Alföldön kritikus, ahol a ritkás településszerkezet miatt jellemzően sokat kell utazni az alapvető orvosi ellátásért. 

Egyes településeken/kerületekben több praxis is betöltetlen. Két háziorvos hiányzik 30 településen (ebből négy megyei jogú város) és 2 budapesti kerületben, három a XIV. kerületben, Szombathelyen, Hevesen és Törtelen, 4 Ózdon és a XX. kerületben, míg Salgótarján helyzete a legrosszabb 7 üres praxissal.

A helyzet romlását vetíti előre, hogy csekély számban szakvizsgáznak háziorvosként, miközben a működő praxisokban az egészségügyi állomány nagy része 55 év feletti, a következő tíz évben várhatóan végleg nyugdíjba vonul. A tapasztalatok alapján a háziorvosi állomány fogyását alig fékezik a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő folyamatosan kiírt pályázatai, melyek a tartósan betöltetlen háziorvosi és fogorvosi körzeteket betöltő orvosok letelepedését célozzák. Ezért szükséges lesz a háziorvosi praxisok finanszírozásának jelentős és tartós, nem egyszeri növelése.

Forrás: GKI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását