2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

A Momentum eltörölné az érettségit

A kormány nem hozhat olyan helyzetbe 18 éves embereket, hogy választaniuk kell a továbbtanulási álmaik és a családjuk egészsége és biztonsága között - állítja Fekete-Győr András a Momentum elnöke.
2020. április 22. szerda 13:39 - HírExtra

Fekete-Győr András a Momentum elnöke és Dukán András Ferenc a Momentum oktatáspolitikusa közös videóban mutatják be a párt javaslatait az idei érettségivel kapcsolatban.

"Elfogadhatatlan az, ahogyan a kormány a több százezer diákkal, tanárral és szülővel bánik az elmúlt hetekben. Elfogadhatatlan az, hogy a Kásler minisztériuma mindössze két tervet dolgozott ki: az egyik a diákok veszélyeztetése, a másik a diákok bizonytalanságban tartása" - mondják.

A Momentum azt javasolja, hogy 

Töröljék el a kötelező érettségi vizsgákat, a középiskolai eredmények alapján mindenki kaphasson megajánlott középszintű érettségit.

Mindenkit vegyenek fel a felsőoktatásba, aki megfelel a minimumfeltételeknek. Érettségi csak azokon a szakokon legyen szükséges, ahol túljelentkezés van, az emelt szintű érettségi ne legyen kötelező.

Ahol túljelentkezés miatt érettségikre van szükség, ott szervezzenek online érettségi vizsgákat, legkorábban júniusban. 

Legyen minden felvett diáknak ingyenes az első év. Akik még nem rendelkeznek diplomával és van államilag támogatott félévük, azok államilag támogatott formában kezdhessék meg a tanulmányaikat. A későbbi félévek állami támogatásáról döntsenek az egyetemi teljesítmény és a szociális rászorultság alapján!

A Momentum úgy látja a költségtérítés kiváltásához a szükséges kapacitás is megvan a felsőoktatásban, hiszen a tavalyi adatokhoz képest is 20%-kal kevesebben jelentkeztek.

A Momentum a javaslatok nyomatékosítása érdekében online petíciót is indít, amely itt elérhető.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását