2024. április 16. - Csongor
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Útmutató az egészségügyi alapon igényelhető adókedvezményekhez

A szükségesnél lényegesen kevesebben vannak tudatában annak az információnak, hogy megannyi gyakorinak számító betegeség fennállása esetén egészségügyi adókedvezmény igénylésére van lehetőség.
2020. február 15. szombat 09:02 - HírExtra

Cikkünk keretei között tehát ismertetjük a személyi jövedelemadóból visszaigényelhető összeg mértékét, bemutatjuk a kedvezményre vonatkozó egészségügyi rendellenességeket, egyúttal az adóvisszatérítés igénybevételének a módjára is rávilágítunk.

Pontosan mekkora mértékű kedvezmény igénybevételére van lehetőség?

A jelenleg érvényben lévő kormányrendelet alapján az adókedvezmény havi mértéke a minimálbér 5 százalékával egyezik meg. Ez az összeg egész pontosan a személyi jövedelemadóból igényelhető vissza. Amennyiben a minimálbér aktuális szintjét vesszük alapul, akkor havi szinten 8050, éves viszonylatban pedig 96.600 forintról beszélünk.

A kedvezmény már alacsonyabb jövedelem esetén is sokat jelenthet. Vegyünk példaként egy 2018-ban bruttó 138 ezer forintos minimálbéren dolgozó gyermektelen munkavállalót. Ő havonta 20.700 forint szja-t fizetett, havonta pedig keresett 91.770 forintot. Az adókedvezményre való jogosultsággal bizony éves szinten 82.700 forint visszatérítés járt volna neki.

Milyen egészségügyi körülmény esetén járhat a kedvezmény?

Habár az elnevezése alapján súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekre vonatkozik a rendelet, ettől függetlenül az adókedvezmény nemcsak a komolyabb látás- és hallásproblémák vagy mozgásszervi zavarok esetén igényelhető.

Merthogy a laktóz-intoleranciában, valamint a gluténérzékenységben szenvedők részére is jár az adóvisszatérítés. Becslések szerint a dolgozó korú lakosság jóval nagyobb hányadát érintheti mindez, mint ahogyan azt elsőre gondolnánk.

Az óvatosabb számítások alapján a népesség 10-15 százalékánál beszélhetünk érintettségről, de mások egyenesen 35 százalékot emlegetnek. Egy a G7 portál által közölt cikkben 670 ezerre saccolják azoknak a számát, akik jogosultak volnának a kedvezményre, csak nem veszik igénybe a nekik járó visszatérítést.

Az adókedvezményt a következőképpen lehet igényelni

Első körben egy háziorvostól vagy szakorvostól származó papírra van szükség, amely igazolásként szolgál az egészségügyi rendellenesség fennállásáról. Amint sikerült beszerezni az igazolást, akkor vagy az szja-előleg megállapításakor, az adóelőleg nyilatkozattal együtt év közben vagy pedig a személyi jövedelemadó bevallásakor májusban tudunk időpontot foglalni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál.

Kifejezetten fontos lehet azt is tudnunk, hogy az adóvisszatérítést visszamenőleg is tudjuk kérni. Méghozzá addig az évig tudjuk ezt megtenni, amikor az egészségügyi problémát hivatalosan megállapították.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását